Cégvilág

Rekord olajár és emberi védőpajzsok - Líbia, most

A Brent minőségű olaj ára 2,5 éves csúcsot ért el az elmúlt 24 órában, és a negyedik egymást követő napon emelkedett.

A Brent ára 1,16 dollárral emelkedett és hordónként 122,22 dollárra ugrott, miután előzőleg a 122,89 dolláros szintet is megérintette, ez két és fél éves csúcsot jelent. A Brent ára azért emelkedik folyamatosan, mert továbbra is nagy az aggodalom a közel-keleti és afrikai szállítások kimaradásának lehetősége miatt - hangoztatta Tom Bentz, a BNP Paribas Commodities Futures brókere a Reutersnek.

Közben viszont a BBC News azt jelentette, hogy rövidesen ismét exportálnak olajat Kelet-Líbia felkelők uralta részéből. Egy tartályhajó már meg is érkezett a Tobruk közeli Marsza el-Hariga exporttermináljához. Meg nem erősített hírek szerint a Líbia felé tartó tartályhajó a libériai zászló alatt futó Equator volt, amely a görögországi Dynacom Management tulajdona.

A Lloyd’s hajózási hírszolgáltató szerint várhatólag mintegy 1 millió hordó olajat pumpálnak a tartályhajóba, amely Katarba indul. Az Arab Öböl-menti kis állam ugyanis a líbiai felkelőket ismerte el az ország törvényes kormányának és vállalta a felkelők uralta területekről származó olaj értékesítését. A Lloyd’s szerint az ügy jelentősége nemcsak az, hogy 18 nap után ez az első szállítmány, hanem az is, hogy jelzi: Líbia nyitott a nemzetközi kereskedelemre és hajózásra.

A líbiai felkelők vezetői eközben nyíltan bírálták a NATO-t , amiért az utóbbi napokban nem kaptak légi támogatást. Miszratában és másutt ugyanis polgári személyek és a felkelők erői veszteségeket szenvedtek a Kadhafi-barát erők erőteljes támadásaitól, és a nemigen avatkozott be. A CNN-nek nyilatkozó források szerint a hétfői összecsapásokban öten vesztették életüket, huszonnégyen pedig megsebesültek. Marc van Uhm NATO dandártábornok azzal magyarázta a helyzetet, hogy a NATO erők munkáját nehezíti az időjárás és Kadhafi taktikája, aminek lényege, hogy emberi pajzzsal védi hadi felszerelését a lakott területeken. A nemzetközi erők nem kockázatnak civil áldozatokat, ezért a becslések szerint négy vadászrepülő támadásból átlag csak egyet hajtanak végre.

 

felkelő olajár kadhafi Líbia olaj NATO nyersolaj export Brent
Kapcsolódó cikkek