Cégvilág

Akadozik a szupergyors mobilinternet

Felgyorsulhat az Európai Unió területén a szupergyors mobil-adatátvitelt jelentő Long Term Evolution (LTE-) technológia terjedése. A tagállamok többsége határidőre teljesítette Brüsszel ezzel kapcsolatos szabályozási elvárásait. Néhány országban viszont politikai és műszaki okok késleltetik a bevezetést.

A jelenlegi legkorszerűbb mobilhálózatok névleges sebességét közel megötszöröző, 100 Mbit/s adatátviteli sebességre is képes LTE-technológia európai kibontakozása nagyban függ attól, hogy a tagországok kormányai, szabályozó hatóságai időben meghozták-e a megfelelő intézkedéseket, egyebek mellett a digitális átállásról, amelynek során az analóg televíziózás helyébe a digitális technológia lép. Az ennek nyomán felszabaduló frekvenciák egy részét hasznosíthatnák a szóban forgó mobilszabványra – áll a Wireless Intelligence piackutató egyik legutóbbi felmérésében. Kímélheti a mobilszolgáltatók fejlesztési költségvetését, ha a szabályozás lehetővé teszi a ma érvényes 3G-s, 3,5G-s technológiára használt 900 és 1800 megahertzes sávok alkalmazását az LTE kiépítésére is.

Az elemzés megállapítja, hogy a tagállamok fele még nem alkotta meg a digitális átállásból felszabaduló frekvenciák értékesítésének menetrendjét, hat ország – köztük hazánk – pedig várhatóan nem teljesíti a brüsszeli bizottság 2012-es céldátumát, amikorra le kellene kapcsolni az utolsó analóg technológiájú átjátszóállomást is.

A 27 tagállamból 11-ben már teljes mértékben átálltak a digitális földfelszíni sugárzásra, további tízben ezt a lépést 2011–12-ben tervezik megtenni. Számos országban szembesülnek a helyi hatóságok azzal, hogy a 790–862 MHz-es analóg sávban interferencia lép fel a szomszédos országéval, idesorolható Luxemburg, Málta és Ciprus. Néhány kelet-európai és balti államnak pedig még tárgyalnia kellene az orosz és fehérorosz katonai hatóságokkal, amelyek a 800 MHz-es sávot légiirányítási rendszerek működtetésére használják. Ez a spektrum biztonsági és honvédelmi célokat szolgál Bulgáriában, Görögországban és Lengyelországban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

LTE hálózat 3G internet mobil
Kapcsolódó cikkek