BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Apró kontrollfények a műszerfalon

Fények. Ahogy a mindennapi életben, úgy az autókban is egyre több piktogrammal találja szemben magát az ember. Ezek egy része egyértelműen utal a jelentésére, néhányról azonban kevesen tudják, mire figyelmeztetnek, amikor felvillannak.

Fékberendezés

Ha kevés a fékfolyadék, kopott a betét, kigyullad ez a lámpa. Azonnal műhelybe kell vinni vagy szállítani az autót!


Hűtőrendszer

Magas a hűtőfolyadék hőmérséklete, vagy alacsony a szintje. A motort le kell állítani, a hűtőfolyadék szintjét ellenőrizni!


Olajnyomás

Ha a küszöbérték alá esik az olajnyomás, vagy alacsony az olajszint, jelez a lámpa. Olaj híján súlyosan károsodhat a motor.


Generátor

Nem kap elegendő töltést az akkumulátor, illetve túltöltődik. A hibát szakműhely derítheti ki.


Menetstabilizáló (ESP)

Ha villog, akkor az ESP éppen beavatkozik a motor működésébe és a fékerő elosztásába. Vezessen az útviszonyoknak megfelelően!


Blokkolásgátló (ABS)

Ha motorindítás után égve marad a jelzőlámpa, az az ABS hibáját jelzi (az ABS „pumpálva”, blokkolás nélkül fékez, hogy közben kormányozható maradjon a jármű). A hiba elhárítására műhelybe kell vinni a kocsit.

Fékbetét

A kopáshatár elérésekor a betétben elhelyezett vezeték zárja az áramkört. A lámpa kigyulladása mutatja, hogy élettartamuk végére értek a betétek. Haladéktalanul kérjen időpontot a szerviztől a cserére.


Izzítás

Ha kialszik, lehet indítózni. Régi dízelmotoroknál sokáig tartott, az újaknál csak pillanatokig. Csak akkor szabad indítózni, ha kialudt a lámpa.


Motorkontroll

A kipufogórendszer vagy a motorelektronika hibája esetén gyullad ki. Előfordul, hogy szükségüzemben működik a motor és a teljesítménye csökken. A szervizben megkeresik a hibát.

Részecskeszűrő

Akkor gyullad ki a lámpa, ha eltömődött a koromszűrő. A szűrő tisztára égetése csak a kipufogógáz megfelelő hőmérsékleténél megy végbe. A jármű kezelési könyve általában leírja, hogyan lehet tisztító menetre vinni az autót.


Sebességrögzítő

Ha bekapcsolja, a jármű automatikusan tartja a beállított sebességet. Véd ugyan a gyorshajtástól, de csak akkor ajánlott a használata, ha azt a forgalmi helyzet megengedi.


Start-stop rendszer

Ha zölden világít, akkor megállás után önműködően leállította a motort a rendszer, hogy üzemanyagot takarítson meg és kímélje a környezetet. n

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.