Cégvilág

Hamarosan helyreáll az elektronikai ipar

Az idei harmadik negyedév végére visszaállhat minden a rendes kerékvágásba a Japánt ért természeti katasztrófa nyomán komoly alkatrészhiánnyal küszködő elektronikai iparban.

Optimista előrejelzését azokra az alkatrészszállítókra alapozza az amerikai IHS iSuppli piackutató, amelyek már most is képesek a folyamatos termelésre, noha a márciusi események nyomán komoly károkat szenvedtek. Azok a cégek, amelyek üzemei a földrengés epicentrumához közel vannak, várhatóan szeptember elejére tudnak talpra állni. Az időpont egybeesik az elektronikai ipar év vége előtti csúcsidőszakával.

Az elemző cég szakértői szerint az elektronikai ellátási láncra semmi más nem volt még akkora hatással, mint a távol-keleti országot ért hármas csapás, a földrengés, az azt követő cunami, illetve a nukleáris katasztrófa. Japánban 14 félvezetőgyártó termelését érintették a fenti események. A félvezetőiparon belül a szórakoztatóelektronikai, valamint az autóelektronikai félvezetőgyártást érte a legnagyobb kár. Az előbbi terén Japán a világtermelés 45 százalékáért, az utóbbiban egyharmadáért felel.

félvezetőipar elektronikai IHS alkatrészhiány iSuppli
Kapcsolódó cikkek