Cégvilág

Moszkva, a globális olajhatalom - A szaúdiak sem ellenfelek

Szaúd-Arábia jelenleg azért küzd, hogy az eddiginél több nyersolajat adjon el Ázsiának, mert a rivális olajtermelő, Oroszország egyre nagyobb részt hasít ki magának a világ rohamosan növekvő piacából.

Annak érdekében, hogy az Oroszországgal folyó versenyben előnyhöz jusson, és az eddiginél több olajat szállíthasson Ázsiába, a szaúdiaknak fájdalmas lépést kell tenniük: csökkenteniük kell az olaj árát – írja a The Moscow Times. Szaúd-Arábia, az OPEC legerősebb tagja eddig sokszor figyelmen kívül hagyta az olajkartell döntéseit és önállóan növelte kitermelési kvótáját azért, hogy így csökkentse a globális gazdaságot fékező magas árakat.

A szaúdi szállítások zöme kelet felé irányul, a rohamosan bővülő ázsiai gazdaságok igényeinek kielégítésére. Ugyanakkor Oroszország a kelet-szibériai – Csendes-óceáni csővezetéknek (ESPO) köszönhetően jelenleg csaknem ötször annyi olajat szállít Észak-Ázsiába, mint 2008-ban.

A szaúdiaknak nem csupán olyan szintre kell módosítaniuk a hivatalos eladási áraikat, amely csábító lehet a finomító cégek számára, de versennyel is számolhatnak az alternatív szállítók részéről - vélte Harry Tchillinguirian, a BNP Paribas árupiaci stratégia-részlegének vezetője Londonban.

Az ESPO megváltoztatta az ázsiai térség olajellátásra vonatkozó játékszabályokat; a korábban kizárólag a közel-keleti szállítókra utalt kontinenst most részben Oroszország szolgálja ki. Moszkva napi 300 ezer hordó olajat ad el Kínának és további 600 ezer hordót értékesíthet a Csendes-óceáni térségben, az Egyesült Államokban vagy akár Európában. Mint hogy az amerikai olajkészletek viszonylag magasak voltak a közelmúltban, Oroszország inkább a magasabb profitot hozó Ázsiát választotta piacául. Azzal, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) közelmúltban bejelentette, hogy 60 millió hordó olajat szabadít fel, tovább nőtt a globális nyersolajkészlet és egyúttal az árnyomás is, aminek Szaúd-Arábia is kárát látja.

Ráadásul az ESPO-n keresztül szállított nyersolaj ráadásul magasabb minőségű, mint a szaúdi készlet túlnyomó része, ezért azok a finomítók, amelyek nem képesek a nehezebb olajat feldolgozni, biztosan az orosz kereskedő mellett döntenek. A lapnak név nélkül nyilatkozó szakértő szerint az ESPO-n szállított olaj minőségében megközelíti a líbiai Brentet, amely gyakorlatilag nem juthat a piacra, amióta forradalom zajlik az országban.

A Purvin & Getz szakértői szerint ennek köszönhetően Moszkva olyan észak-kelet ázsiai piacokat célozhat meg, amelyeket eddig nem érhetett el gazdasági eszközökkel. De saját állítása szerint az ESPO ennél jóval messzebb, akár Spanyolországig is elérhet a Szibériából származó olajszállítmányokkal, legalább is papíron.

olajár OPEC Szaúd-Arábia ESPO olajvezeték elemző
Kapcsolódó cikkek