Cégvilág

Betiltották a Samsung Galaxy tábla eladását az EU-ban

Egy német bíróság az Apple javára döntött a Samsung ellen folyó perben és megtiltotta, hogy a koreai gyártó az Európai Unió legtöbb tagállamában forgalmazza tábla PC-jét.

A düsseldorfi bíróság az Apple-nek adott igazat a Samsung ellen folyó szerzői jogi perben. Az amerikai óriáscég azt állította, hogy koreai vetélytársa "szolgai módon másolja" az iPhone és az iPad készülékeket. Az Apple óriási győzelmet ért el a német bírósági döntéssel, amelynek folyományaként Hollandia kivételével egyelőre megtiltják a Samsung Galaxy Tab forgalmazását az Európai Unióban.

A bevételek alapján a világ legnagyobb tech cégének számító Samsung már jelezte, hogy megtámadja a döntést, amelyről beismerte, hogy időlegesen biztosan negatív hatással lesz üzleti eredményeire. A Reutersnek nyilatkozó szerzői jogi szakértő szerint egyértelmű, hogy az Apple ezt a módszert választotta arra, hogy megakadályozza a rivális tábla PC piaci hódítását. A második negyedévben a Samsung mobil generálta a cég bevételeinek 30 százalékát. A koreai cég azt állította, hogy az Apple előzetes megkeresés nélkül nyújtotta be ellene a keresetet és a döntést a meghallgatásuk nélkül hozták meg.

Az Apple az első félévben 14 millió iPadet értékesített világszerte, elemzők szerint a Samsung az idei év egészében 7,5 millió Galaxy Tabnek talál gazdát. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a Samsung egy új Tab verziót dob piacra, hogy ezzel megkerülje a bírósági döntést az EU-ban. Ugyanakkor az Ovum IT elemző cég szerint a Galaxy Tab híveinek többsége az Android operációs rendszer mellett teszi le a voksát. Ezért a készülék átmeneti hiánya más, Android alapú gépekhez terelheti őket, ebből pedig – a Google mellett – minden gyártó (Acer, Asus, Dell, Toshiba, LG, Lenovo, Motorola, HTC, stb.) profitálhat, amely rendelkezik ilyen készülékkel.

Galaxy Tab Apple iPad EU tábla PC bíróság Samsung
Kapcsolódó cikkek