Cégvilág

Kérdések és válaszok a parlagfű-allergiáról

Az ÁNTSZ jelentése alapján a parlagfű pollenkoncentrációja egyelőre alacsony szintet ért el az országban, de a növény virágzásának csúcsidőszaka rövidesen kezdődik.

A pollenjelentéseket tehát ajánlott figyelemmel kísérniük az allergiás betegeknek, mert a friss mérésekből mindig kiderül, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja milyen szintet ér el a levegőben.
A komolyabb tünetekkel küszködőknek már hetekkel a pollenszezon előtt ajánlott gyógyszeres kúrát kezdeniük, ebben a háziorvos, illetve szakorvos tud tanácsot adni.

A megelőzés és a védekezés ugyanakkor házilag is ajánlott. A legkézenfekvőbb, hogy kerülni kell a szabad levegőn való tartózkodást. Amíg például magas az allergén növény pollenkoncentrációja a levegőben, a lakás, iroda ablakait sem érdemes kitárni. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítse, mert a pollenkoncentráció ebben az időben a legnagyobb. Eső után, éjszaka és szélcsendben a legjobb kitárni az ablakokat. Autóban – főleg vidéki utazáskor – ne tekerje le az ablakokat, használjon klímát és állítsa belső keringetésre a rendszert. A magas pollenkoncentrációt mutató napokon azonban tanácsos zárt térben maradni.

A gyógyszeres kezelés sosem késő, bár kevésbé hatásos a szezon derekán elkezdett kúra. Orvosi tanácsadással, személyre szabott terápiával azonban ilyenkor is lehet segíteni a panaszok enyhítésében.
Az allergiások számára a következő hetekben ajánlott az esténkénti hajmosás, hogy a megtapadt pollenek ne kerüljenek át például az ágyneműre. A pollenszezon idején teregetni sem tanácsos a szabadban, mert a frissen mosott, nedves ruhákon könnyedén megtapadnak a pollenek.

Az allergiás panaszokat néhány étel is fokozhatja az úgynevezett keresztallergia miatt. Ilyen esetekben a szájüregben lép fel először az allergiás válasz: kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán súlyos allergiás sokk (anafilaxia) is előfordul. Parlagfű-allergiásoknál a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka fogyasztása okozhat panaszokat.

pollenkoncentráció pollen allergia gyógyszeres kezelés parlagfű
Kapcsolódó cikkek