Cégvilág

Kínaiakat beutaztató irodát vett Demján

A Demján-csoport többségi, pontosan 70 százalékos részt szerzett a magyar tulajdonban lévő Atlasz World Travel Kft.-ben, amely piacvezető a kínai ki- és beutaztatásban – jelentette be Demján Sándor.

 Az akvizícióval párhuzamosan a csoport a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok erősítésére turisztikai stratégiai megállapodást kötött a pekingi központú China International Travel Service (CITS) társasággal, amely már tíz éve partneri viszonyban áll az Atlasszal. Az együttműködés kiemelt célja, hogy Magyarország a kínai turizmusból megfelelő piaci részesedést szerezzen.

Az aláírás kapcsán Bartha Ferenc, a Demján-csoport elnöke elmondta: a tervek szerint vegyes vállalatot hoznak létre a CITS-szel. Az együttműködés keretében megoldást találnak majd a most éppen szünetelő közvetlen légi kapcsolatra a kínai városok és Budapest között, így lesz lehetőség a magyar fővárosból történő továbbutazásra, valamint szeretnék elérni, hogy a kínai turisták számára szükséges vízumkiadás gyorsuljon.

Demján Sándor – aki a bejelentés után azonnal utazott vissza Kínába a tárgyalások folytatására – hangsúlyozta: közvetlen légi összeköttetés nélkül a turizmus elképzelhetetlen. Chen Lu, a CITS alelnöke elmondta: a merész tervek szerint 2015-re a Magyarországra érkező kínai turisták száma elérheti az évi 50 ezret a mostani nyolcezerrel szemben.
Bottyán Éva, az Atlasz ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta, a cég tízéves kínai kapcsolata alatt a legutóbbi két évben merült fel komolyabban a beutaztatás lehetősége, azonban az Atlasz tőkeerő hiányában nem lett volna képes a nagy volumenű beutaztatást megvalósítani, partnert keresett.

A szakember szerint ha sikerül a tervezett beutazólétszámot elérni, a cég évente milliárdos árbevétellel számolhat. A pekingi központú CITS turisztikai holding 1954-ben alakult a kínai kormány első turisztikai cégeként. A CITS Kína legnagyobb turisztikai holdingja és egyben legnagyobb duty free shop üzemeltetője. Hat európai országban nyolc vállalatot működtet.  A társaság 2009-ben került tőzsdére, legnagyobb részvényese a kínai állam. A CITS tavalyi árbevétele közel kétmilliárd euró volt. A CITS célja, hogy 2012-ben a csak turizmusból származó bevétele elérje a 130 millió eurót.

atlasz world travel Demján cits kínai utaztató
Kapcsolódó cikkek