Cégvilág

Aspirin ügy - 15 millió dollárt fizetne a pereskedőknek a Bayer

A Bayer német vegyi és gyógyszerkonszern 15 millió dollárt fizetne, hogy véget vessen az Aspirin körüli, csaknem négy éve tartó jogvitának.

Az amerikai fogyasztók ugyanis kifogásolták, hogy a Bayer konszern a régóta ismert fejfájás-csillapítót adalékkal dúsította és azt új név alatt értékesítette anélkül, hogy ehhez rendelkezett volna az amerikai egészségügyi hatóság (FDA) engedélyével – jelenti a Bloomberg.

A felperesek azt kifogásolták, hogy a vállalat a nőknek ajánlott alacsony dózisú Aspirin + Kalcium, illetve a Bayer Aspirin with Heart Advantage készítményeket egy növényekből kinyerhető anyaggal, a fitoszterollal dúsította. Ezt a vegyületet az ötvenes évek óta használják a gyógyászatban bizonyított koleszterincsökkentő hatásának köszönhetően.

Ezért csoportos pert indítottaka cég ellen. Egy New York-i bíró előzetesen jóváhagyta a Bayer és a panaszosok között létrejött egyezséget, amelyet a Bayer megerősített. Eszerint a 2008-ban indított per lezárására 15 millió dollárt áldoznak a gyógyszercég.


 

per Bayer FDA aspirin
Kapcsolódó cikkek