Cégvilág

80 százalékban magyar - Íme, az új Kravtex busz, fotók

A Kravtex-Kühne cégcsoport szeptember 21-én bemutatja új fejlesztésű, Credo Optinell típusnevű intercity autóbuszát. A járművet a gyártó a Volán társaságoknak szánja, amelyek szeptemberben vezették be az emelt szintű távolsági autóbuszos szolgáltatást.

Az ehhez illeszkedő, Credo Optinell a jelenleg elérhető egyetlen magyar gyártmányú távolsági busz. A Credo Optinell elkészülését nagyban segítette az Új Széchenyi terv keretében tavaly elnyert 128,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás, amely a cégcsoport technológiai innovációját hivatott elősegíteni.

A megítélt támogatást a buszgyár 308 millió forint saját erővel egészítette ki. Így sikerült többek között egy közel 250 millió forint értékű lézervágó berendezés is beszerzése is.  A Credo Optinell kifejlesztésével a Kravtex-Kühne csoport célja, hogy részt vállaljon a Volán társaságoknál jelenleg üzemelő, közel 500 darab elöregedett távolsági autóbusz cseréjében.

Az új busz közel 80 százalékban magyar terméknek minősül. A magyar hányad elérésében jelentős szerepet játszanak a Magyarországon gyártott főegységek, így a Kühne Zrt.-nél készülő önhordó vázszerkezet, a győri Rába gépgyár új fejlesztésű, 19,5 collos futóművei és a ZF magyarországi üzeméből származó manuális sebességváltó is.

Az új típus versenyképességét az alacsony tömeg és a csúcskategóriás hajtáslánc alapozza meg. Ez a két tényező eredményezi a kategória legalacsonyabb fogyasztását, amely a konkurens, autóbuszokhoz képest átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag felhasználást jelent.

Lezárult a buszfejlesztési program

Négy éve indult és most fejeződött be a magyar tulajdonú Kravtex-Kühne cégcsoportnál az az átfogó buszfejlesztési program, amely egy teljesen új, hazai fejlesztésű buszcsalád létrehozását célozta. A 2009-ben bemutatott első új jármű a Credo Citadell volt, amelynek szóló és csuklós változatait a BKV Zrt. több alkalommal is tesztelte. Ezt követte 2011 év végén a Credo Econell, alacsony belépésű elővárosi autóbusz, majd 2012 áprilisában a helyközi Credo Inovell. A most debütáló Credo Optinell-el négytagúra bővült a buszcsalád.


távolsági busz magyar busz Kravtex optinell Volán
Kapcsolódó cikkek