Cégvilág

Miért nem érdemes egész évben vitamint szedni?

Folyamatosan semmi értelme nincs vitaminokat szednünk, de télen, amikor kevesebb vitamindús táplálékot fogyasztunk, és emiatt gyengébb az immunrendszerünk, sokat javíthat a helyzeten egy-egy vitaminkúra. Ebben még azok a táplálkozástudományi szakemberek is egyetértenek, akik alapvetően a természetes vitaminpótlás hívei. Egész évben azonban szinte senkinek sincs szüksége folyamatos vitaminpótlásra – állítja a szakember. Sőt, egyes hatóanyagok, így például a szelén vagy az A-vitamin esetén nagyon fontos a maximális dózis betartása, mert egyes vitaminokat akár túl is adagolhatjuk.

Annak ellenére, hogy a táplálékkal kisebb mennyiségben tudjuk szervezetünkbe juttatni a vitaminokat, a természetes „vivőanyagoknak” köszönhetően mégis jobban hasznosulnak, mintha valamilyen vitaminkészítményt szednénk – véli a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense. Veresné Dr. Bálint Márta szerint ugyanakkor kétségtelen, hogy – különösen a multivitaminoknál – a gyártók egyre inkább figyelnek arra, hogy egymás hasznosulását támogató vitaminokat és ásványi anyagokat kombináljanak.

Különösen az ilyen multivitaminok lehetnek hasznosak a hideg, téli időben, amikor fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre. De a szélsőséges táplálkozás hívei – paleolit vagy teljesen vega étrend – és a diavatdiétáknak hódolók számára is fontos, hogy mindazokat a tápanyagokat, amit a hagyományos vegyes étrendet fogyasztók magukhoz vesznek, ők külön pótolják.

Egész évben azonban szinte senkinek sincs szüksége folyamatos vitaminpótlásra – állítja a szakember. Sőt, egyes hatóanyagok, így például a szelén vagy az A-vitamin esetén nagyon fontos a maximális dózis betartása, mert egyes vitaminokat akár túl is adagolhatjuk. A nemkívánatos mellékhatások elkerülése érdekében ez év novembere óta hazánkban sem árusíthatók olyan élelmiszerek, melyek címkéjén a feltüntetett tápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) nem az ajánlott napi beviteli értékekhez viszonyítottan adják meg azok mennyiségét.
Egészségünk megőrzéséért ugyanakkor elsősorban tudatos táplálkozással tehetünk sokat – hívja fel a figyelmet az SE docense, aki szerint könnyen cáfolható az a tévhit, hogy mindez túl sokba kerül.

Az egyik legjobb C-vitaminforrás például a savanyú káposzta, amelynek 200-300 forint kilója. A nyálkahártya- és bőrvédő hatású A-vitaminnak pedig kiváló forrása a sütőtök vagy a sárgarépa, de a májban és a tojásban is megtalálható. Ezek fogyasztása azért különösen fontos most, mert a sérült nyálkahártyán a kórokozók könnyebben bejutnak szervezetünkbe. A kukoricában, a búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) pedig olyan anyag képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be, így hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez.

Veresné Dr. Bálint Márta elmondta: a magyar felnőtt lakosság 70 százalékban D-vitamin hiányos, elsősorban az éghajlati adottságok, a napsütéses órák alacsony száma miatt. A D- vitaminról (ami a tojásban, a zsírdús tejtermékekben található meg leginkább) újabban kiderült, hogy a csontképzésen túl más szerepe is van, hiánya összefüggésbe hozható például az influenza és más légúti fertőzések kialakulásával.
Ugyancsak tévedés, hogy télen nem kell annyit inni, mint nyáron. A téli időszakban legalább 2-2,5 liter folyadékot kell innunk a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító hatása miatt.

Gyógyszerek és étrend-kiegészítők

A statisztikák szerint évről évre egyre kevesebb, gyógyszernek minősülő vitamint fogyasztunk. Húsz évvel ezelőtt még évi 26 millió dobozt vásároltunk, tavaly már csak alig 8 milliót. E mögött azonban többek között az a tény áll, hogy a vitamin- és ásványianyag-készítmények egyre nagyobb része ma már étrend-kiegészítőként kerül forgalomba. Az előbbieket, hatóanyagtartalmuk, illetve azok mennyisége miatt az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezi, míg az utóbbiakat az Országos Élelmezés- és Táplálkozás-tudományi Intézet regisztrálja.

Az OGYI által engedélyezett vitaminkészítmények közül arányait tekintve a legtöbb a C-vitaminokból fogy, az összes eladott vitamin felét-harmadát ezek teszik ki. Jelentős mennyiséget vásárolunk még multivitaminokból és a legkülönfélébb B-vitaminokból.

Az OGYI által engedélyezett vitaminkészítmények közül arányait tekintve a legtöbb a C-vitaminokból fogy, az összes eladott vitamin felét-harmadát ezek teszik ki. Jelentős mennyiséget vásárolunk még multivitaminokból és a legkülönfélébb B-vitaminokból. -->

vitamin
Kapcsolódó cikkek