BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erdélyi gasztrokalandozások

Mára ugyan már kissé összekeveredtek a román és a magyar étkezési szokások. Mindenből a jobbikat választották, és ebből alakult ki az új erdélyi konyha

Az erdélyi konyha jellegzetességét a helyi friss fűszerek megszokottnál nagyobb mértékű használata adja. Hagyományos ételek a tárkonyos pityókaleves, a puliszka, a padlizsánkrém (vinete), a mitite vagy mics, de errefelé főzik a csorbalevest, a lucskos káposztát, a savanyú vetrecét is.

A gyümölcslevesek és mártások is gyakorta kerülnek az erdélyi családok asztalaira. Ezeket a gyümölcsleveseket nem csak édesen, de füstölt hússal is fogyasztják, viszont aki nem erdélyi, az csak addig csodálkozik ezen a párosításon, amíg meg nem kóstolja.

A kürtőskalács – fahengerre tekert ujjnyi vastag, de lehetkönnyű kelt tészta – az erdélyi konyha különlegessége. Mézes-tojássárgájás mázt kennek rá, faszénparázson sütve az igazi. De ehetünk pánkót is, ami a fánk erdélyi rokona.

Az Erdélyben élő örmények ünnepeken savanyú levesbe főzték a fül nevű apró derelyéket. Gyakran került az asztalra a tüdővel, illetve túróval töltött tészta. Ha tojásrántottával töltötték, boros lében, ha pirított hagymával, akkor tejben főzték. Eleinte derelyének később alakja után barátfülének nevezték. A hagyományos székely parasztkonyhában mákkal, lekvárral töltötték, és gyakran mákkal is meghintették.

Juhtúrós puliszka – tekercselni is lehet

Hozzávalók 4 személyre: fél l tej, 80 dkg kukoricaliszt, 10 dkg juhtúró, 6 dkg vaj, 2 dl tejföl.

Elkészítés:

1. A tejet 1 l vízzel felforraljuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet, (alapszabály: a kukoricalisztet háromszoros mennyiségű folyadékban kell megfőzni). Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük (kb. 10–15 perc). Lefedjük, és még 15 percig lefedve melegen tartjuk. Kivajazunk egy felfelé bővülő szájú edényt, belenyomkodjuk a puliszkát, és még 10 percig pihentetjük. Simíthatjuk kivajazott tálba, rámorzsoljuk a juhtúrót, és megpirítjuk a sütőben.

2. Egyszerűbben a tálba simított puliszkát egyben tálra borítjuk, és rászórjuk a juhtúrót. A vajat megolvasztjuk, megöntözzük vele a puliszkát, és tálaljuk. Tejfölt is locsolunk rá. Ha önálló ételként tálaljuk, aludttejet, joghurtot, és alufóliában sütött burgonyát kínálhatunk hozzá.

3. Ha tekercset szeretnénk készíteni belőle, a megfőtt puliszkát, nedves konyharuhára simítjuk kb. 2 cm vastagon. Rámorzsoljuk a juhtúrót, esetleg pirított szalonnát is szórunk rá, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

1 adag: 258 kcal





Elkészítés:

1. A tejet 1 l vízzel felforraljuk, sózzuk, majd hozzáadjuk a kukoricalisztet, (alapszabály: a kukoricalisztet háromszoros mennyiségű folyadékban kell megfőzni). Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük (kb. 10–15 perc). Lefedjük, és még 15 percig lefedve melegen tartjuk. Kivajazunk egy felfelé bővülő szájú edényt, belenyomkodjuk a puliszkát, és még 10 percig pihentetjük. Simíthatjuk kivajazott tálba, rámorzsoljuk a juhtúrót, és megpirítjuk a sütőben.

2. Egyszerűbben a tálba simított puliszkát egyben tálra borítjuk, és rászórjuk a juhtúrót. A vajat megolvasztjuk, megöntözzük vele a puliszkát, és tálaljuk. Tejfölt is locsolunk rá. Ha önálló ételként tálaljuk, aludttejet, joghurtot, és alufóliában sütött burgonyát kínálhatunk hozzá.

3. Ha tekercset szeretnénk készíteni belőle, a megfőtt puliszkát, nedves konyharuhára simítjuk kb. 2 cm vastagon. Rámorzsoljuk a juhtúrót, esetleg pirított szalonnát is szórunk rá, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.

1 adag: 258 kcal Gyergyói burgonya reszelt sajttal Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg margarin + a kenéshez, 1 kg burgonya, 10 dkg ementáli sajt, 1 csokor snidling, 1 pohár joghurt, só, bors.

Elkészítés:

1. A tejet a tejszínnel, a margarinnal és ízlés szerint sóval, borssal felforraljuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn, nyersen belereszeljük a forró tejbe. Lassú tűzön 15-20 percig főzzük, és közben többször megkeverjük, nehogy leégjen.

2. Közben a sajtot is lereszeljük. A snidlinget leöblítjük, szárazra rázzuk, és felaprítjuk. Belekeverjük a joghurtba, sózzuk, borsozzuk, a hűtőbe tesszük, és állni hagyjuk.

3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy magas peremű tűzálló tálat kikenünk margarinnal. Belesimítjuk a burgonyát, és a tetejét megszórjuk a lereszelt sajttal. A sütőben 10-15 percig sütjük, amíg szépen megpirul. A snidlinges joghurttal tálaljuk.

1 adag: 370 kcal Székely sertésborda Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy fej vöröshagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 4 szelet csontos sertéskaraj, 4 ek. olaj, 1 ek. pirospaprika, 3 ek. sűrített paradicsom, 2 dl tejföl.

Elkészítés:

1. A hagymát apróra vágjuk. A káposztát ízlés szerint (ha túl savanyúnak érezzük) hideg vízben kiáztatjuk, lecsepegtetjük, a szálakat kissé átvagdaljuk.

2. A hússzeleteket megmossuk, fóliával letakarva vékonyra kiütögetjük, megsózzuk, lisztben megforgatjuk. Az olajat mély serpenyőben felforrósítjuk, a húsok mindkét oldalát hirtelen megsütjük benne, kivesszük az olajból, és melegen tartjuk.

3. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, majd megszórjuk pirospaprikával, és hozzákeverjük a sűrített paradicsomot. A hússzeleteket visszatesszük a serpenyőbe, kb. 2 dl vízzel felöntjük, és fedő alatt félpuhára pároljuk.

4. Hozzáadjuk a káposztát, és feleresztjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd közepes tűzön fedő alatt megpuhítjuk. Ha a káposzta is megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt, felforraljuk, és azonnal tálaljuk.

1 adag: 485 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.