BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyári sütemények őszibarackkal

Az első fajták ősszel teremtek – talán innen származik az elnevezése. Bátran lakjunk jól őszibarackkal a melegben, nagyon egészséges, remek szomjoltó

Az őszibaracknak hazánkban két jelentősebb fajtája ismeretes, a fehérhúsú lédús és a sárgahúsú (szatymazi). Az utóbbi időben megjelent a befőzésre alkalmas, gumis állagú őszibarack is, ami közvetlen fogyasztásra nem nagyon ajánlható, viszont kitűnő befőtt lesz belőle. Közeli rokonunk a nektarin, ami kopaszbarack néven is emlegetünk, mert héja nem molyhos, hanem sima.

Mindkét gyümölcs kitűnő A-vitamin és káliumforrás, vérnyomáscsökkentő hatású, magnéziumtartalmával segít az idegesség, az izomgörcsök leküzdésében. Remek tisztító hatású, a változó korban levő nőknek különösen ajánlott. Tanácsos a főétkezés után két-három órával fogyasztani, ekkor a leghatékonyabb. De sose együk zölden! Frissen a legzamatosabb, de süteményekben, befőttnek és lekvárnak is igen népszerű.

Túróval keverve remek lepényeket, joghurttal finom krémeket, tortákat készíthetünk belőle, de gombócba is nagyon finom töltelék. Érdekessége, hogy húsokkal is nagyon jól harmonizál, keverhetünk belőle fűszeres mártást, vagy csatnit (hagymás lekvárt). Kacsához, vadakhoz bátran tálalhatjuk. Egészben pirítva, grillezve is nagyon finom, érdemes ilyenkor mézzel kenegetni!

Őszibarackos rolád

Hozzávalók kb. 16 szelethez:

A piskótához: 4 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, a krémhez: 2 őszibarack, 3 dl tejszín, 1 csomag zselatinfix, 2 dl barackos joghurt, 5 dkg porcukor.

Elkészítés:

1. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Ráborítjuk a fehérjehabot, rászitáljuk a lisztet, és összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 oC-on a sütőben 10-12 percig sütjük. Hideg felületre húzzuk a kész piskótát a papírral együtt. Várunk 2-3 percet, majd lisztezett deszkára átfordítjuk. Lehúzzuk a papírt, feltekerjük a piskótát, és a lehúzott papírba becsomagolva félretesszük.

2. A krémhez a barackot meghámozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A tejszínt habbá verjük. Összekeverjük a zselatin fixet a joghurttal, a cukorral és a tejszínhabbal. A krémből félreteszünk keveset a díszítéshez, a maradékba keverjük a barackdarabokat.

3. A piskótát kiterítjük, és megkenjük a barackos krémmel. Két hosszanti oldalától feszesen feltekerjük, hogy középen találkozzanak, majd megfordítjuk, és a félretett krémmel bevonjuk. Tejszínhabrózsákkal díszíthetjük.

1 szelet: 118 kcal





A piskótához: 4 tojás, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, a krémhez: 2 őszibarack, 3 dl tejszín, 1 csomag zselatinfix, 2 dl barackos joghurt, 5 dkg porcukor.

Elkészítés:

1. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Ráborítjuk a fehérjehabot, rászitáljuk a lisztet, és összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 oC-on a sütőben 10-12 percig sütjük. Hideg felületre húzzuk a kész piskótát a papírral együtt. Várunk 2-3 percet, majd lisztezett deszkára átfordítjuk. Lehúzzuk a papírt, feltekerjük a piskótát, és a lehúzott papírba becsomagolva félretesszük.

2. A krémhez a barackot meghámozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A tejszínt habbá verjük. Összekeverjük a zselatin fixet a joghurttal, a cukorral és a tejszínhabbal. A krémből félreteszünk keveset a díszítéshez, a maradékba keverjük a barackdarabokat.

3. A piskótát kiterítjük, és megkenjük a barackos krémmel. Két hosszanti oldalától feszesen feltekerjük, hogy középen találkozzanak, majd megfordítjuk, és a félretett krémmel bevonjuk. Tejszínhabrózsákkal díszíthetjük.

1 szelet: 118 kcal Őszibarackos csokoládészelet Hozzávalók kb. 10 szelethez:

1 kész piskótalap, 3 dl tej, 1 csomag csokoládés pudingpor, 10 dkg étcsokoládé, 20 dkg őszibarack, 18 dkg vaj, 10 dkg porcukor, A díszítéshez: 20 dkg őszibarack.

Elkészítés:

1. A tejet felforraljuk. A pudingport kikeverjük 4 ek. még hideg tejjel, majd, kevergetve a forró tejhez öntjük és összeforraljuk. A csokoládét felolvasztjuk, és a tűzről félrehúzott csokis krémbe keverjük. Kihűlésig gyakran kevergetjük, hogy szép sima maradjon.

2. A barackot meghámozzuk, kimagozzuk, a húsát nagyon apróra összevágjuk. A vajat cukorral, 15-20 perc alatt, gyors gépi keveréssel nagyon habosra keverjük, majd beledolgozzuk a csokoládés krémet. Ezután hozzáadjuk barackot.

3. A piskótát megkenjük a krémmel, a hűtőbe tesszük pihenni. Tálalás előtt a maradék barackokat is meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük, és a süteményre elhelyezzük.

1 szelet: 298 kcal Barackos túrós lepény Hozzávalók kb. 20 szelethez:

A tésztához: 30 dkg vaj, 40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 tojás, a töltelékhez: 50 dkg őszibarack, 1 rúd vanília, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 50 dkg túró.

Elkészítés:

1. A tésztához összemorzsoljuk a vajat a liszttel, majd a cukorral, a tojással, egy csipet sóval cipóvá összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

2. A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, húsukat szeletekre vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével.

3. A vaníliarúd pépjét kikaparjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a citromhéjat, a vaníliapépet, az áttört túrót, és a tojáshabbal lazítjuk.

4. A sütőt 180 oC-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán 30x30 cm nagyságra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 5 percig elősütjük, kivesszük, rákenjük a túrókrémet. A tetejére rendezzük a barackokat, további 30 percig sütjük. Kivesszük, szeletelés előtt pihentetjük.

1 szelet: 181 kcal-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.