BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Petőfi a keresztapja és nincs köze a székelyekhez

Az egyik legismertebb káposztás fogás csak a nevében székely. A székelykáposztának ugyanis semmi köze sincs Erdélyhez. Az étel keresztapja Petőfi Sándor, aki Székely József főlevéltárosról nevezte el a savanyú káposzta és a pörkölt kombinációját. Úgy történt, hogy a főlevéltáros 1846-ban túl későn tért be abba az étterembe, ahol Petőfi is borozgatott, és összekeverte a maradék fél adag pörköltet és a káposztalevest. Petőfinek annyira megtetszett, hogy elnevezte ezt az ételt Székelykáposztának, a kocsmáros pedig feltette az étlapra. Friss fehér kenyérrel, egy pohár könnyű vörösborral remek étel.

Napjainkban már hamisítják is: ebben a változatban nincs hús. Ehhez a hagymát kevés olajon megpárolunk, hozzáadunk egy kis sűrített paradicsomot, feldarabolt paprikát és paradicsomot, pirospaprikát. Hús helyett szóját teszünk bele, és így együtt megpároljuk. Amikor majdnem puha, beletesszük az átöblített savanyú káposztát, és együtt készre főzzük. Leöntjük kefírrel (vagy joghurttal), csak összeforraljuk, és kész is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.