BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hús mellé most almát kínáljon

Október az almaszüret ideje. Ha már kipróbálta pitéhez, rétesbe, süteménybe, kóstolja meg húsokkal is ezt a fantasztikus gyümölcsöt

A magyar alma méltán híres zamatosságáról. Legismertebb fajtái az idared, jonathán, golden, jonagold és a starking. Az októberi szüret után érdemes két-három hetet hűvös helyen tárolni, és csak utána elkezdeni megenni. Ezután akár következő nyárig is kibírja! Roppanós húsa nedvdús, alacsony savtartalmú. A néphagyomány szerint napi egy alma az orvost távol tartja. Magas rosttartalma miatt jótékony az emésztésre, méregtelenít, csökkenti a koleszterint, erősíti az immunrendszert és még számos jótékony hatása van. Feltétlenül tartsuk be nagyanyáink tanácsát, nassolás helyett válasszuk inkább ezt a gyümölcsöt.

Szerencsére a konyhában is remek alapanyag! A belőle készült pite, rétes mindig nagy sikert arat, de húsok mellé is tálalhatjuk. Jó párt alkot sültekkel, kerülhet raguba, és finom fűszeres mártást is keverhetünk belőle. Salátákba is kockázhatjuk, és szendvicsekbe is szeletelhetjük. Savanykás ízével feldobja ezeket az ételeket is.

Almával rakott sertésszelet – nem okoz csalódást

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéscomb (legjobb a dió; 8 szelet), 2 alma, 1 citrom, 3 ek. olaj, 5 dkg vaj, 1 mk. tört koriandermag, 10 dkg szeletelt füstölt sajt, 2 tasak előfőzött rizs (25 dkg), 1 tk. curry, 2 dl tejszín.

Elkészítés:

1. A húst jól megmossuk és felszeleteljük úgy, hogy 8 szeletet kapjunk, utána besózzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a hús mindkét oldalát megsütjük benne, majd kivesszük.

2. A hús után visszamaradt zsiradékba tesszük a vajat, felolvasztjuk, rádobjuk az almacikkeket. Utána a citrom héjával, levével, a korianderrel, és kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk.

3. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A hússzeletek felét hőálló tálba rakjuk, az alma felét ráfektetjük, majd betakarjuk a maradék hússal. Ismét almaszeletek jönnek, végül az egészet befedjük a sajttal. A sütőben megpirítjuk.

4. Közben megfőzzük a rizst. A mártáshoz az almás serpenyőt a visszamaradt szafttal felmelegítjük, belekeverjük a curryt, a tejszínt, és kevés víz hozzáadásával kíméletesen forraljuk 4-5 percig. A húst a mártással és a rizzsel körítve tálaljuk.

1 adag: 788 kcal



Elkészítés:

1. A húst jól megmossuk és felszeleteljük úgy, hogy 8 szeletet kapjunk, utána besózzuk. Az almát megtisztítjuk, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a hús mindkét oldalát megsütjük benne, majd kivesszük.

2. A hús után visszamaradt zsiradékba tesszük a vajat, felolvasztjuk, rádobjuk az almacikkeket. Utána a citrom héjával, levével, a korianderrel, és kevés víz hozzáadásával roppanósra pároljuk.

3. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük. A hússzeletek felét hőálló tálba rakjuk, az alma felét ráfektetjük, majd betakarjuk a maradék hússal. Ismét almaszeletek jönnek, végül az egészet befedjük a sajttal. A sütőben megpirítjuk.

4. Közben megfőzzük a rizst. A mártáshoz az almás serpenyőt a visszamaradt szafttal felmelegítjük, belekeverjük a curryt, a tejszínt, és kevés víz hozzáadásával kíméletesen forraljuk 4-5 percig. A húst a mártással és a rizzsel körítve tálaljuk.

1 adag: 788 kcal Gyömbéres csirkecomb Négy személyre: 4 csirkecomb, sült csirke fűszer, 1 fej hagyma, 0,5 dl olaj, 2 db alma, 2 dkg vaj, 1 tk. cukor, 1 mk. őrölt gyömbér, 1 dl fehérbor.

Elkészítés:

1. A combokat megtisztítjuk, és a fűszerkeverékkel fűszerezzük. Tepsibe tesszük, köré szórjuk a megtisztított, felszeletelt hagymát, meglocsoljuk az olajjal. Öntünk alá kevés vizet, és 200 °C-on 40 percig sütjük. Gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Amikor megsült, kivesszük.

2. Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk, a magházukat kivágjuk. Felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a cukrot, rátesszük az almákat. Sózzuk, rászórjuk a gyömbért, meglocsoljuk a borral, összeforraljuk. Ízlés szerint borsozzuk, rászűrjük a csirke szaftját, beletesszük a combokat is, és amikor kellően puha az alma, levesszük. A húst az almás mártással és párolt vadrizzsel kínáljuk.

1 adag: 523 kcal-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.