Cégvilág

Alsó kategóriás sícentrumok kizárólag magyaroknak

Ugyan még pár hetet várni kell, hogy igazából beinduljon a síszezon, de az utazási irodák már javában versenyt futnak a síelők kegyeiért. „A magyar síelők nagy része nem az ajánlat és a paraméterek alapján dönt, hanem az előző években saját maga vagy rokonai, barátai, munkatársai által ismételten látogatott sícentrumokat keresi fel újra meg újra, és kizárólag az ezekre vonatkozó ajánlatokat veszi figyelembe.

Ezek sajnos Ausztria és Olaszország hóbiztosság, liftrendszer tekintetében legalacsonyabb kategóriájú centrumai, ahol a szálláshelyek a pályáktól távol helyezkednek el és a megállt fejlesztések miatt színvonaluk sem versenyképes a dinamikusan fejlődő kínálati piacon” – mondta lapunknak Takács János. Az Alpine Tours ügyvezető igazgatója szerint ezek a karintiai és stájerországi sícentrumok más országok síelői számára eladhatatlanok, viszont ügyes marketinggel a nagyszámú magyar kiutazónak köszönhetően néhány év alatt mesterségesen túlárazottá váltak, árai megegyeznek a nívós centrumok áraival. További vonzerőt jelent, hogy itt egyre több esetben magyar vendéglátóhelyek, szállodák fogadják a látogatókat. A téli szezonon belül is a legdrágább időszakok a karácsonyi és szilveszteri turnusok.

A Vista utazási irodákban Ausztriát, Olaszországot, Németországot, Svájcot, Szlovéniát és Szlovákiát lehet foglalni. A legerősebb úti cél Ausztria, utasaik 85 százaléka oda érkezik. „Az utóbbi években a rövidebb tartózkodást és a közelebbi pályákat részesítették előnyben az utasok, már kevesen mennek 7 éjszakára vagy távolabbi síterepre. Ebben jó Ausztria, ahol Olaszországgal és Franciaországgal ellentétben – ahol még mindig ritka, hogy az utasoknak nem szombaton kell érkezniük és nem kell 7 éjszakát maradniuk – több helyen egész szezonban lehet rövidebb ideig is maradni, és sokkal flexibilisebbek az érkezési napok” – mondta lapunknak Pálinkás Tamara, a Vista marketingvezetője.

Svájcba csak 13 ezren mentek tavaly

A tavalyi téli szezonban 265 ezer magyar vendég kereste fel Ausztria különböző régióit, Svájcot pedig csak 13 ezren választották. Ugyan a magyar síelők körében nem különösebben divat Szlovákia, de jó tudni, hogy Chopokon 100 millió eurós fejlesztéssel felső kategóriás centrumot hoztak létre.

A magyarok által kifejezetten kedvelt terepek a Vista tapasztalatai szerint Alsó-Ausztriában Hochkar, Stájerországban Murau és Schladming, Karintiában Nassfeld és Gerlitzen, Salzburg tartományban pedig Zell am See-Kaprun. Olaszországban Val di Fiemme a legnépszerűbb, Németországban pedig Berchtesgadener Land viszi a pálmát.

Szintén az utóbbi évek tapasztalata, hogy az utasok szállást és legfeljebb ellátást vásárolnak itthon, síbérletet kevésbé, mert nem akarnak kockáztatni, ha nincs hó. Az Alpine Toursnál a legnépszerűbb célpont egyrészt a salzburgi Ski Amade régió a maga gigantikus több mint 860 kilométeres jelölt pályarendszerével.

A magyarok által kifejezetten kedvelt terepek a Vista tapasztalatai szerint Alsó-Ausztriában Hochkar, Stájerországban Murau és Schladming, Karintiában Nassfeld és Gerlitzen, Salzburg tartományban pedig Zell am See-Kaprun. Olaszországban Val di Fiemme a legnépszerűbb, Németországban pedig Berchtesgadener Land viszi a pálmát.

Szintén az utóbbi évek tapasztalata, hogy az utasok szállást és legfeljebb ellátást vásárolnak itthon, síbérletet kevésbé, mert nem akarnak kockáztatni, ha nincs hó. Az Alpine Toursnál a legnépszerűbb célpont egyrészt a salzburgi Ski Amade régió a maga gigantikus több mint 860 kilométeres jelölt pályarendszerével. -->

turizmus
Kapcsolódó cikkek