A kellemesen illatos és aromás gyümölcs nyersen igencsak egészséges, de az őszi édességek remek ízesítője is lehet. Érdemes kipróbálni. Úgy is mondhatnánk, ami almával finom, körtével is elkészíthető. Az őszi körték többsége nagyméretű, nem ritka a 25 dekás darab sem. Így nem meglepő, ha egy-egy recepthez csak néhány gyümölcs szükséges. Magyarországon a bosc kobak fajtát termesztik leggyakrabban, héja közepes vastagságú, húsa fehéres sárga, olvadó. Legismertebb a Vilmos, amit pálinkaként ismerünk leginkább.
Ajánlataink között talál fenséges tortát, egyszerű lepényt és pompás desszertet is. Bármelyiket választja, biztosan sikert arat. Lehet belőle krém, körtetorony túrókrémmel rétegezve, sőt, palacsintába is kerülhet. Jó ötlet, ha borban megpárolja, és csokoládéöntettel meglocsolja – persze ilyenkor tejszínhab is jár mellé.
Ráadásul a körte sokoldalú gyümölcs, mert édesen is, sósan is remek. Megkóstolhatja például sajtokkal, márványsajttal a tetején, sütőben megsütve fenséges. Cikkekre vágva csavarhatja sonkába, szórhatja salátába, de kerülhet húsos ragukba is.
Elkészítés:
1. A krémhez a körtéket meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, és a húsukat nyolc cikkre vágjuk. Vizet forralunk a cukorral, a szegfűszeggel, a citrom levével, és roppanósra főzzük benne a körtéket. Kivesszük, lehűtjük, majd szárazra leitatjuk.
2. Felforraljuk a tejet cukorral, belekeverjük a kevés tejjel simára kevert pudingport, és összeforraljuk. Kihűlésig kevergetjük. Habosra keverjük a vajat, majd összekeverjük a krémmel. Nagyon apróra belevágjuk a körte felét.
3. A piskótalapot vízszintesen három lapra vágjuk. Az alsót tálra tesszük, és megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a következő lapot, rányomjuk kicsit, és ismét megkenjük a krém harmadával, majd még egyszer megismételjük. A tetején lévő krémre rátesszük a megmaradt körtecikkeket. Tejszínhabbal, pirított mandulával díszítjük. Az oldalát beburkoljuk a darált dióval a hűtőben pihentetjük legalább egy órát.
1 szelet: 263 kcal
Elkészítés:
1. A krémhez a körtéket meghámozzuk, a magházukat kivágjuk, és a húsukat nyolc cikkre vágjuk. Vizet forralunk a cukorral, a szegfűszeggel, a citrom levével, és roppanósra főzzük benne a körtéket. Kivesszük, lehűtjük, majd szárazra leitatjuk.
2. Felforraljuk a tejet cukorral, belekeverjük a kevés tejjel simára kevert pudingport, és összeforraljuk. Kihűlésig kevergetjük. Habosra keverjük a vajat, majd összekeverjük a krémmel. Nagyon apróra belevágjuk a körte felét.
3. A piskótalapot vízszintesen három lapra vágjuk. Az alsót tálra tesszük, és megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a következő lapot, rányomjuk kicsit, és ismét megkenjük a krém harmadával, majd még egyszer megismételjük. A tetején lévő krémre rátesszük a megmaradt körtecikkeket. Tejszínhabbal, pirított mandulával díszítjük. Az oldalát beburkoljuk a darált dióval a hűtőben pihentetjük legalább egy órát.
1 szelet: 263 kcal Habban sült töltött körte Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg körte, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 dl fehérbor, 6 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 10 dkg cukor, 3 ek. baracklekvár, 10 dkg darált dió, 2 ek. rum, 4 tojás, 1 cs. vaníliás cukor.
Elkészítés:
1. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és a magházukat kivájjuk. Felforralunk 3 deciliter vizet a borral, a szegfűszeggel, a fahéjjal, 5 dkg cukorral és a citromlével. A körtéket roppanósan puhára főzzük benne, kivesszük.
2. A lekvárhoz keverjük a diót, a rumot, és összeforraljuk. A körtéket megtöltjük ezzel a töltelékkel.
3. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük a maradék cukornak a felével. A sárgáját habosra keverjük a megmaradt cukorral, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Lazán beleforgatjuk a fehérjehabot.
4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A körtéket hőálló tálba ültetjük, és a tojásos habbal beborítjuk. Pirosra sütjük (kb. 20 perc).
1 adag: 517 kcal Kakaós lepény Hozzávalók mintegy 12 darabhoz: 1 kilógramm körte, 1 citrom leve, 2 tojás, 12 dekagramm vaj, 10 dekagramm cukor, 1/2 deciliter joghurt, 2 dekagramm kakaópor, 10 dkg darált dió, 15 dekagramm liszt, 1/2 csomag sütőpor, 10 dekagramm baracklekvár.
Elkészítés:
1. A körtéket meghámozzuk, és hatfele vágjuk, majd magházukat kiemeljük. Citromos, forró vízben félig megfőzzük, majd a vízből kivéve leszárítjuk a darabokat. Kivajazunk, kilisztezünk egy körülbelül 25 x 30 centi nagyságú tepsit.
2. A tésztához habosra keverjük a tojásokat a vajjal, a cukorral, egy csipet sóval, és összedolgozzuk a joghurttal. Hozzáadjuk a kakaóport, a diót, a liszttel kikevert sütőport, és alaposan összekeverjük.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát a tepsibe simítjuk. A tetejére fektetjük a körtecikkeket, és a sütőben 30-35 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, azaz beleszúrva ellenőrizni szükséges, hogy jól megsült-e a sütemény. Ha nem ragad rá massza, akkor jó.
4. A kész süteményt kivesszük a sütőből. A lekvárt jól felforraljuk, és megkenjük vele a még meleg süteményt. Amikor aztán kihűlt, felszeleteljük és tálaljuk a családnak, a kiéhezett vendégeknek.
1 szelet: 230 kcal.
-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.