A kukoricához, a burgonyához és még más növényekhez hasonlóan Amerika felfedezése után került földrészünkre. Mint ahogy a neve is mutatja, rendszerint sütve fogyasztják, régen kemencébe tették, ma inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjébe. Ez lényegében mindegy, de a sütéshez mindenképpen zárt tér kell, hogy jól átsüljön. Frissen a legfinomabb.
Vásárláskor tömör, sérülésmentes, egyenletes héjú példányokat keressünk. A héja elég vastag, tisztításáakor 8-10 százaléknyi súlyveszteséggel számoljunk.
Amerikából nemcsak maga a tök érkezett hozzánk, hanem a hagyomány is, hogy szörnyeteggé faragjuk, és gyertyát teszünk a belsejébe.
De mi legyen a megmaradó sok tökhússal? Kimagozva elkészíthető levesnek, tejjel vagy tejszínnel elkeverve, pirított szezámmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal tálalhatjuk. Köretnek, párolva, szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezve püréként kínálható. Leve nagyszerű önmagában, téli gyümölcsökkel – almával, körtével –, tejjel turmixolva is. Húsát reszelhetjük édes sütemények tésztájába, de készülhet belőle bunda is – húsokra.
A mázhoz:1/2 citrom leve, 15 dkg porcukor.
Elkészítés:
1. A sütőtököt alaposan megtisztítjuk, a húsát pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A muffin sütőformákat kibéleljük a papírokkal. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojást kikeverjük a cukorral és az olajjal. Beledolgozzuk a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk a gyömbért, a fahéjat, a csipetnyi sót, és a reszelt tököt. Várunk öt percet, hogy a tök megereszkedjen, és kevés levet engedjen.
2. Amikor eltelt az idő, jól kikeverjük, hozzáadhatjuk a tejfölt, a darált diót és a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan összedolgozzuk őket, a formákba szétosztjuk, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kész, tíz percig lehet pihentetni.
3. A muffinokat kivesszük a formából. A citromlével sűrű-habosra keverjük a porcukrot, utána belemártjuk a muffinok tetejét, majd hagyjuk megszáradni. Folyathatunk rá a mázból akár pókháló mintát is! Melegen és hidegen is fogyasztható, és tehetünk mellé mézet vagy juharszirupot.
1 darab: 266 kcal
A mázhoz:1/2 citrom leve, 15 dkg porcukor.
Elkészítés:
1. A sütőtököt alaposan megtisztítjuk, a húsát pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A muffin sütőformákat kibéleljük a papírokkal. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojást kikeverjük a cukorral és az olajjal. Beledolgozzuk a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk a gyömbért, a fahéjat, a csipetnyi sót, és a reszelt tököt. Várunk öt percet, hogy a tök megereszkedjen, és kevés levet engedjen.
2. Amikor eltelt az idő, jól kikeverjük, hozzáadhatjuk a tejfölt, a darált diót és a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan összedolgozzuk őket, a formákba szétosztjuk, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Ha kész, tíz percig lehet pihentetni.
3. A muffinokat kivesszük a formából. A citromlével sűrű-habosra keverjük a porcukrot, utána belemártjuk a muffinok tetejét, majd hagyjuk megszáradni. Folyathatunk rá a mázból akár pókháló mintát is! Melegen és hidegen is fogyasztható, és tehetünk mellé mézet vagy juharszirupot.
1 darab: 266 kcal Sütőtökös bundában sült pulykamell Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg pulykamellfilé, 30 dkg sütőtök, 2 tojás, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 mk. curry, 10-15 dkg liszt, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, leszárítjuk, felszeleteljük, a hártyát – ha van benne – átvágjuk. Kicsit kiütögetjük, megsózzuk. 2. A sütőtököt megtisztítjuk, megmossuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük. A sütőtököt összekeverjük a tojással, a petrezselyemmel, sóval, borssal, curryvel ízesítjük, és összedolgozzuk annyi liszttel, hogy jól kenhető legyen.
3. A szelet húsokat megforgatjuk kevés lisztben, majd beletesszük a tökös masszába, mindkét oldalára rákenjük, rányomkodjuk.
4. A húsok mindkét oldalát bő, forró olajban, de kíméletesen megsütjük, majd kiszedjük, utána konyhai papírkendőn alaposan leitatjuk róluk a felesleges olajat. Köretként tetszőlegesen, ízlés szerint párolt zöldséget, főtt burgonyát, vagy salátát adhatunk hozzá.
1 adag: 325 kcal Tökmagos szűzpecsenye Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg szűzpecsenye, 1 tojás, 10 dkg tökmag, a sütéshez bőven olaj.
A tökpüréhez: 15 dkg burgonya, 40 dkg sütőtök, 3 dkg vaj.
Elkészítés:
1. A tökpüréhez a burgonyát és a tököt megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk. Sós vízben megfőzzük a burgonyát, amikor puha, leszűrjük, és áttörjük. A tököt a vajon, lefedve megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, és amikor puha, körülbelül 10-15 perc múlva áttörjük vagy összeturmixoljuk. Az áttört burgonyát és a tökpürét összekeverjük, jól összeforraljuk, és a tálalásig melegen tartjuk.
2. A húst alaposan megmossuk, majd leszárítjuk, felszeleteljük, a hártyát pedig a széleinél átvágjuk. Frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy ne fröcsögjön a leve, kicsit kiütögetjük, szokás szerint sózzuk és borsozzuk.
3. A tojást felverjük, a tökmagot „gorombára” törjük, vagy ha van kéznél daráló, akkor le is darálhatjuk. Megmártjuk a hússzeleteket a felvert tojásban, majd megforgatjuk a tökmagban, rányomjuk kicsit, és bő, forró olajban megsütjük (vigyázzunk, a tökmag könnyen megég). Konyhai papírtörlőre szedjük, és a felesleges olajat leitatjuk róluk. A melegen tartott tökös-burgonyás pürével tálaljuk.
1 adag: 540 kcal-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.