Cégvilág

Fújjunk hideget vagy meleget

Sokszor nem is gondolnánk, hogy a felső légúti megbetegedésekért, rossz közérzetünkért lakásunk levegője a felelős. A fűtés miatt, például a távfűtéses lakásokban száraz a levegő, nem megfelelő a páratartalma, a szánk, orrunk kiszáradt nyálkahártyáján pedig gyorsan megtelepszenek a kórokozók

A felmelegedett levegőben a különféle porok, irritáló anyagok fokozottan jelen vannak, aki pedig ráadásul allergiás, asztmás vagy más légzőszervei problémákkal küzd, duplán ki van téve a kellemetlenségeknek. A szellőztetés ugyan alapkövetelmény, de a levegő páratartalmának optimális beállítását, illetve a levegő minőségének folyamatos karbantartását az erre a célra kifejlesztett gépek oldják meg a leghatékonyabban.

Gép pedig van sokféle, az árak is igen széles skálán mozognak. Az egyszerű berendezések már 6-7000 forintért beszerezhetők, a legmagasabb műszaki színvonalat képviselő párásító-légtisztító kombinációkért akár 150 ezer forintot is elkérhetnek. Ha valóban eredményesen akarjuk megoldani problémáinkat, s főleg ha erre alapos egészségügyi késztetéseink is akadnak, nézzünk szét körültekintően a piacon, s keressük meg az ár-érték arányban leginkább megfelelő berendezést. Ne sajnáljuk az időt a műszaki leírások áttanulmányozására, és tartsuk szem előtt: van, amikor az olcsó a drága. A könnyebb tájékozódás érdekében – többek között – ajánljuk olvasóink figyelmébe a boneco.hu, a lanaform.com, wellmed.hu, vagy a parasito.hu oldalakat, de akadnak más célravezető fórumok is.

Alapvetően kétféle típus, meleg- és a hidegpárásító közül választhatunk, és ahogy nevükből is következik, működésük során, vagy melegítés/forralás, vagy hűtés/porlasztás nyomán keletkező vízpára kerül a levegőbe. A melegpárásítók nem igényelnek szűrőbetétet, mindig felforralt vízből nyert, higiénikus gőzt bocsátanak ki. Könnyedén megbirkóznak a nagyobb légterű helyiségekkel, nem okoz gondot számukra a kemény, illetve a magas ásványi tartalmú vezetékes víz. Hátrányuk, hogy magas az energiafogyasztásuk, légtisztításra nem alkalmasak, s kicsi helyiségekben zavaró az általuk okozott páralecsapódás.

A hideg típusúak nem fújnak ki gőzt, a pára nem csapódik le az azonos hőmérsékletű környezeten, hanem azonnal elkeveredik a szoba levegőjével, amelyből egyébként a működésükhöz szükséges nedvességet is nyerik, és azt visszaforgatják. Megkülönböztetünk nedvesítőbetétes és ultrahangos rendszerűeket. Az előbbieknél egy betét biztosítja a megfelelő páratartalmat, melyet bizonyos időközönként ki kell cserélni. Az ultrahangos készülékek mikroszkopikus méretűre porlasztják a vizet, és általunk szabályozható módon, felhőként fújják a lakótérbe. Mivel hazánk túlnyomó részén kemény a víz, ezért általában vízlágyító is kell a használatukhoz.

A komolyabb berendezések, a légmosók és légtisztítók bármely típust részesítjük is előnyben, mindig optimális páratartalmat biztosítanak, a különféle allergiában szenvedők védelmét pedig aktív szénszűrők, ionizátorok, HEPA-filterek szolgálják. A kényelmes kezelhetőségre is gondolnak a tervezők, erre valók a digitális kijelzők, az öntisztító üzemmód, vagy a karbantartásra figyelmeztető jelzések. Vannak olyan berendezések is, melyek működés közben illóolajat párologtatnak, vagy éppen változó színű, halvány fény is sugároznak, kombinálva a fény- és aromaterápiát.

Párásítás Salvus vízzel, avagy gyógyklíma a lakásban

Az ásványi anyagokban gazdag Salvus vizet eddig többnyire gyomorpanaszokra ajánlották, újabban viszont már inhalálásra is alkalmassá tették. A technikai problémát az okozta, hogy a vízből párolgással nem nyerhető ki az ásványi anyagok többsége, viszont ha a vizet elporlasztjuk, és már ebben a formájában párologtatjuk, a mikroszkopikus vízszemcsék hordozóivá válnak a becses és gyógyászati célra hasznos matériáknak. A Salvus vízzel dúsított levegő sokféle problémára jó, például a gyerekek kruppos tüneteit, a száraz köhögést, az asztmás rohamokat enyhítheti, általában kedvező hatású valamennyi légúti megbetegedésre.

Számos ultrahangos hidegpárásító készülékkel is megteremthetünk efféle gyógyklímát a lakásban, többek között ilyenek a Boneco egyes típusai is, a megfelelő vízlágyító patron és granulátum használatával.

Számos ultrahangos hidegpárásító készülékkel is megteremthetünk efféle gyógyklímát a lakásban, többek között ilyenek a Boneco egyes típusai is, a megfelelő vízlágyító patron és granulátum használatával.-->

Kapcsolódó cikkek