A magas fehérje-tartalmú étrend a bélrendszer baktériumflórájának károsodását okozhatja, és fokozza a potenciálisan káros bakteriális anyagcseretermékek mennyiségét a belekben. Különösen az állati eredetű fehérjékben gazdag étrend károsíthatja a bélflórát.
A magas cukor, illetve sok finomított szénhidrátot tartalmazó étrend lassítja a bélműködést, felborítja a bélflóra egyensúlyát, és ezzel emelkedik a káros anyagok mennyisége a bélrendszerben. De ha teljesen megvonjuk az étrendünkből a cukrot és a szénhidrátot, azzal is bajt okozunk, mert akkor a bélbaktériumok nem jutnak megfelelő tápanyaghoz és a bélflóra károsodása következik be, ami a bélműködés károsodásához vezet: gyulladás, hasmenés, emésztési panaszok léphetnek fel.
Fontos tehát, hogy az ételeink ne tartalmazzanak túl sok cukrot és finomított szénhidrátot, de ne is hagyjuk el ezeket teljesen. A teljes kiőrlésű gabonából készült ételekkel biztosíthatjuk a szükséges szénhidrátmennyiséget és fenntarthatjuk a megfelelő energia bevitelt.
A szulfát-tartalmú ételek szintén fokozzák a kórokozó baktériumok, illetve a káros bakteriális anyagcseretermékek mennyiségét a belekben. Az élelmiszerekben található szulfátok forrásai: a tartósítószerek, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a dobozos és üveges gyümölcsitalok, a pékáruk, a fehér kenyér és az alkoholos italok nagy része. Szulfátok forrása még a tojás, a tej, a sajtok. Ezért azok a diéták, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket az ételeket, a bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezethetnek.
Nem kell koplalni
Hatékonyan és egészségesen fogyókúrázni nem lehet éhezéssel. A koplalás helyett állítsunk össze alacsony kalória-tartalmú étrendet és javítsuk a szervezet energiafelhasználását – ennek érdekében mozogjunk sokat és rendszeresen!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.