Közismert tétel a táplálkozástudományban, legalábbis annak mai állása szerint: a túl sok só önmagában is megemelheti vérnyomásunkat. Ezt a nézetet azonban egy újabban elkészült kutatás vitatni látszik.
Amerikai kutatók szerint nem is a túlzottan sós ételek, mint inkább a kevés kálium veszélyes a szervezetre. A sok só és kevés kálium együttese megnövelheti a korai halál kockázatát! Tizenöt éven át vizsgálták 12 ezer ember egészségét és étkezési szokásait. Azok közül, akik magas nátrium- és alacsony káliumtartalmú étrendet követtek, 50 százlékkal többen haltak meg, és kétszer annyi szívroham fordult elő, mint azoknál, akik kiegyensúlyozottan táplálkoztak. A vizsgálat alatt 2270 résztvevő hunyt el, közülük 825 szívbetegség, 433 pedig vérrögképződés vagy szélütés áldozata lett.
A számok riasztóak, és ahogy az lenni szokott, máris megszólalt az ellentábor. Utóbbiak szerint a kapott adatok statisztikailag jelentéktelenek, mivel saját kutatásaik szerint a fokozott só bevitel és a kevés kálium között eddig nem találtak ilyen – bizonyítható – összefüggést.
Az biztosan nem árt, ha sok spenótot, sárgarépát és joghurtot eszünk, így elegendő káliumhoz juttatva szervezetünket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.