Cégvilág

Itt a Citroen válasza a GVH büntetésére

A Citroën Hungária Kft. mind tartalmában, mind a bírság mértékében elfogadhatatlannak tartja a GVH határozatát, amely szerint a Citroën Autócsere Program keretében megtévesztette volna fogyasztóit - derül ki a Citroen közleményéből.

A cég álláspontja szerint a Citroën Autócsere Program hirdetése egyértelműen megjelölte, hogy a legalacsonyabb ár Citroën Autócsere Finanszírozás igénybevételével érhető el.

"Fontos kiemelni, hogy sem a hirdetéssel, sem a Citroën Autócsere Programmal kapcsolatban egyetlenegy fogyasztói panasz sem érkezett a Citroën Hungáriához. Így nem megtévesztettük a fogyasztókat – ahogyan közleménye hibásan kiemeli –, hanem a Citroën Autócsere Programra alkalmazott hirdetés legfeljebb alkalmas lehetett a fogyasztó megtévesztésére" - írják közleményükben.

Az eljárást a GVH hivatalból indította. Minden fogyasztó teljes körű és részletes tájékoztatást kapott hirdetéseinkben, és a honlapon, valamint a márkakereskedésekben. Ez a tájékoztatás megfelel mind a magyar, mind az európai uniós joggyakorlatnak. Egyetlen fogyasztót sem ért kár, miközben a kezdeményezés jelentős környezetvédelmi hatásaként több mint 300 öreg autó került kivonásra. A közleményben kiemelik, hogy a GVH úgy tekintette - eddigi, nagy értékű, hosszabb használatra szánt árukra vonatkozó gyakorlatával ellentétesen, - hogy a gépjármű megszerzése iránti ügyleti döntés már a hirdetés alapján kialakulhat. A GVH határozatában nem vette figyelembe, hogy a gépjármű minden háztartás életében a második legfontosabb beruházás, amelyet hosszas mérlegelés előz meg a fogyasztó részéről, ezért a kiválasztási és szerződéskötési folyamat átlagosan több mint 2 hétig tart.

"Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy a pénzügyi lízing formájában történő tulajdonszerzést a GVH nem tekinti vásárlásnak. A tartalmi álláspont különbözősége mellett eltúlzottnak tartjuk a bírság mértékét, amely ugyancsak eltér a megelőző évek gyakorlatától, jóval magasabb annál. Mindezek miatt a Citroën Hungária Kft. bírósághoz fordul jogorvoslatért" - olvasható a Citroen Hungária Kft. közleményében.

Citroen GVH
Kapcsolódó cikkek