Értékesítés alatt áll a hazai töltőállomás-piac harmadik legnagyobb szereplője, az Agip-hálózat – értesült a Népszabadság több független forrásból. A 180 magyarországi Agip-kút közel felét kitevő franchise-egységek ­tulajdonviszonyait az ügylet közvetlenül nem érinti. Az eladó az olasz Eni – amely elsősorban a saját anyagi problémái miatt –  a térségben visszavonulót fújt: Magyarországon lényegében már csak a Tigáz hálózatát tartja.

A kútlánc esélyes vevőjelöltjeinek mindegyike meglepetés. A finisben érezheti magát például a lengyel PKN Orlen kezében lévő cseh Unipetrol - amely ezzel a lépéssel megvethetné a lábát a Mol-birodalom központjában -, valamint maga a Mol is. Ez azért különös, mert a magyar olajcsoport az utóbbi évek során egyszer sem szállt ringbe az amúgy gyakran eladósorba ke­rülő nagy hazai kútláncokért. Ennek okaként szakértők versenyjogi aggályokat emlegettek.

A Népszabadság írásos megkereséseire sem az Eni, sem a PKN Orlen, sem az Unipetrol székhelye nem reagált még. Mol sem kívánt a sajtóértesülésekre reagálni, viszont a tömör válaszhoz fűzött meglehetősen részletes piaci elemzésük megerősítésnek hat.

E szerint kiskereskedelmi terveik ­egyértelműek és világosak: terjeszkedni kell a térségben, fejleszteni a már meglévő kutakat és emelni szolgáltatásaik színvonalát. Ebbe illeszkedik az elmúlt két évben végrehajtott felvásár­lási sorozatuk is, valamint a nyár elején indított Fresh Corner nevű kútüzletprogram.

Fazakas Imre, a leginkább Mol-közeliként elkönyvelhető kúttársaság áttételes résztulajdonosa azzal erőstette meg az Agip-kutak eladásának hírét, hogy hozzátette, a térségben több kútláncot is felvásárló azerbajdzsáni állami Socar, valamint a  74 Lukoil márkájú kutat üzemeltető Normbenz nem került be a második körbe.

Különösebb tolongás ugyanakkor nincs is az Agip-kutakért. A láncot ellátó Eni Hungaria tavaly 1,2 milliárdos veszteségét 600 milliósra „javította”. Egybehangzó vélemények szerint az éles verseny és az alacsony kiskereskedelmi haszonkulcsok ­miatt a benzinkút továbbra sem nevezhető bombaüzletnek.