Cégvilág

A magyar üzletláncok kínálják a legkisebb bért az eladóknak

A dupla annyit fizet a dolgozóinak a Lidl, mint a hazai kereskedelmi láncok – derül ki a blokkk.hu kereskedelmi szakportál összesítéséből.

A 2014-es cégadatokat elemző összehasonlítás szerint az egy főre jutó árbevétel is a német diszkontláncnál volt a legnagyobb, míg a 610 milliárdos forgalmával a piacot vezető Tesco e tekintetben csak a mezőny közepén található. Igaz, a lánc a keresetekben is az átlagnak felel meg: tavaly a KSH adatai szerint a kereskedelmi dolgozók átlagosan valamivel több mint bruttó 181 ezer forintot kerestek.

A szakportál magyarázata szerint a havi átlagbérek többségében igazodnak az eladók teljesítményéhez, vagyis ott magasabbak a keresetek, ahol az egy főre jutó árbevétel is nagyobb.

Ez – jegyzi meg a szakportál – egyben azt is jelenti, hogy az alkalmazottaknak több árut is kell mozgatniuk, vagyis többet is dolgoznak. Ám hozzáteszik: a korszerű műszaki, szervezési megoldások sok terhet levesznek az eladó válláról, ha egyáltalán van olyan az üzletben. A diszkontokban ma már csak árufeltöltők és pénztárosok vannak, miközben az internetes térhódításával az eladók is eltűnnek,. A versenyképességet a modern technológiák növelik, hiszen így az adott árura (például az egy kiflire) jutó bérköltség is alacsonyabb lehet.

KSH bér eladó Lidl dolgozó
Kapcsolódó cikkek