Cégvilág

A Naftogaz nem vásárol a Gazpromtól

Ukrajna átvette azt az utolsó orosz gázmennyiséget, amelyet még előre kifizetett. További tételt már nem rendelt, nem is kap. „Majd csak a szükségletek fényében rendelünk újabb mennyiséget” – áll az ukrán állami Naftogaz lapunkhoz eljuttatott közleményében. E megközelítést a Gazprom aggályosnak tartja, mert az ukrán földalatti tárolókat nem töltötték fel a szükséges szintre, a téli tárolás pedig már tart. Veszélybe kerülhet a helyi lakosság ellátása, de az Ukrajnán keresztüli tranzit is. (Mindazonáltal a Világgazdaság piaci körökből úgy tudja, hogy némi orosz gázt jelenleg is kap Ukrajna.)

A Naftogaz viszont azt hangsúlyozta, hogy eleget tesz tranzit-kötelezettségeinek. Zavar nélkül továbbította az orosz gázt Európába az elmúlt 18 hónapban is, holott épp egy éve szintén nem vett orosz gázt, kisebb betárolt mennyiséggel és szerényebb, nyugat felőli importot lehetővé tévő vezetéki kapacitásokkal rendelkezett. „Ismereteink szerint a Gazprom és annak ügyfelei is elégedettek tranzit-szolgáltatásainkkal” – idézi a Naftogaz közleménye Andrij Koboljevet.

A vezérigazgatót emlékeztetett, hogy az ukrán nagynyomású gázhálózat szállítási adatait azonnal és folyamatosan megkapja az Európai Bizottság, amelynek holnapján (https://transparency.entsog.eu) a számokat bárki, a Gazprom is megtekintheti. Koboljev várakozásai szerint decemberben kerül sor a 2016 első negyedévében alkalmazandó importár megvitatására. Az orosz gáz vásárlásával kapcsolatos egyéb részletekről már októberben egyezségre jutott a Naftogaz és a Gazprom. A magyarországi importőr(ök) szerdára az ősszel jellemző, mintegy 20 millió köbméteres mennyiségre foglaltak le vezetéki kapacitást.

energia Naftogaz Ukrajna gaszprom
Kapcsolódó cikkek