Cégvilág

Gerkens: "Sok barátom van Magyarországon, az RTL Klubnál kevesen" - interjú

A következő év a fejlesztésekről, a beruházásokról szól majd a TV2-nél, ahol jövőre kiegyensúlyozott költségvetést, 2017-től pedig pozitív számokat szeretne látni a csatorna leendő vezetője, a Világgazdaságnak nyilatkozó Dirk Gerkens.

– Néhány hónapja a családját is veszélyben érezte Magyarországon, ezért elhagyták az országot. Most pedig visszatért. Javult a helyzet?
– Nem azért hagytam el Magyarországot, mert megijedtem volna, hanem azért, mert nem volt munkám, ugyanis kirúgtak az RTL Klubtól.

– Mielőtt távozott Magyarországról, kemény vitát folytattak a kormányzattal a reklámadó csökkentéséről. Egyes információk szerint a távozása volt az ára annak, hogy a kabinet mérsékelje az adót.
– Erről az akkori főnökeimet kellene megkérdeznie. A szerződésem szerint ugyanis a távozásom okát nem kellett megindokolni. Nekem azt mondták, és nyilvánosan is ezt képviselték, hogy magyar vezérigazgatót szerettek volna az RTL Klub élére. Elküldtek, én pedig bepereltem a volt munkáltatómat, de erről többet nem szeretnék mondani.

– Milyen volt a kormánnyal, Lázár Jánossal folytatott tárgyalások hangulata?
– Sohasem tárgyaltam Lázár Jánossal, ezeken a megbeszéléseken a magyar RTL menedzsmentje nem vett részt. A tulajdonos képviselői egyeztettek a kormányzattal.

– Tehát viharosan távozott az RTL Klubtól, maradtak még barátai?
– Sok barátom van Magyarországon, az RTL Klubnál kevesen.

– Miután feladat nélkül maradt, Dubajba költözött. Ki kereste meg azzal, hogy térjen vissza, és legyen a TV2 vezérigazgatója?
– Informálisan, de közvetlenül Andy Vajna keresett meg a nyár folyamán. Régóta ismerjük egymást, és amikor megismertem a terveit, nyomban igent mondtam az ajánlatára.

– Andy Vajna kormánybiztosi tisztséget tölt be. Önnek vannak ismerősei, barátai a kormány tagjai vagy a kabinethez közel álló szereplők között, például Habony Árpád, Rogán Antal, Lázár János az ismerősei között van?
– A korábbi vezérigazgatói tisztségemből fakadóan egyes szereplőket ismerek.

– Térjünk vissza a TV2 építésére. RTL Klub-os csapattal akar nyerni az új csatornánál?
– A fociban sem ritka, hogy a legjobb csapatok, mint amilyen Spanyolországban az FC Barcelona vagy a Real Madrid, egymástól igazolnak játékosokat, így lesz ez a TV2-nél is. A TV2-nél már most is kiváló televíziós szakemberek dolgoznak, de az RTL-től is szerződtetünk munkatársakat. Maradva a focis hasonlatnál: amikor egy új tréner érkezik, a teljes csapat nem cserélődik le. Vannak nagyon sikeres területek, és vannak kevésbé eredményesek. Meg kell nézni, hogy mi az oka az alulteljesítésnek.

– A csapattagok között, akár menedzsmentszerepben vagy beszállítóként, ott lehet az IKO – és az RTL Klub – korábbi tulajdonosa, Rákosi Tamás is? 
– Tamás az elmúlt tizenöt évben bizonyította, hogy nagyon magas színvonalon tud olyan műsorokat szállítani, ami az RTL Klubot sikeressé tette. Vele, mint beszállítóval, együtt fogunk dolgozni azon, hogy a TV2-t piacvezető televízióvá fejlesszük.

– Milyen tartalmak kellenek ahhoz, hogy a jelenleg sikeres RTL Klubot le lehessen győzni?
– A két csatorna költségvetése aránytalan volt, Andy Vajna azonban elkötelezett abban, hogy a TV2 költségvetését jelentősen növeli. Miközben a pénz kulcsfontosságú, új, innovatív tartalmakat kell találnunk. Mindemellett egy sokkal erősebb kábelstratégiára van szükség, mert ebben a TV2 kétségtelenül lemaradt az RTL Klubbal szemben.

– Milyen tematikus kábelcsatornák kerülhetnek a portfólióba?
– Ezzel kapcsolatos üzleti titkokat még nem tudok megosztani. Ha azonban megnézzük a piacot, akkor elég egyértelmű, hogy mit kell tennünk. Tiszta pozicionálásra van szükség, mivel a jelenlegi négy csatornával – a TV2, a SuperTV2, a Fem3, a Pro4 – nem tudjuk felvenni a versenyt az RTL Klub csatornáival.

– A jelenlegi csatornák profilja is változhat?
– A TV2 és a SuperTV2 jól teljesít, de a másik kettő nem.

– Az RTL Klubon rendre elővették a valóságshow-kat, a Való Világ tarolt. Jön a Big Brother 3.?
– Nem valószínű, hogy a Big Brother visszajön, hisz anno a Való Világgal szemben megbukott, de Éjjel-nappal Budapest jellegű realityben mi is gondolkodunk.

– Az első évben nagyságrendileg mekkora pénz kell a versenyképességhez?
– Egyértelműen több pénzre lesz szükség, és a költségvetésen belül a fókuszok is változni fognak. A helyi gyártásra ötven százalékkal többet tervezünk költeni. Ezek a műsorok hozzák be leginkább a nézőket a főcsatornára.

– Pénz tehát lesz. És kábeldíj is, vagyis amit a műsorterjesztők fizetnének a nagy csatornáknak?
– Korábban is a legnagyobb támogatója voltam annak, hogy legyen ilyen díj, az RTL Klub is ebben érdekelt. Erre megy az iparág, más országok ezt már meglépték. A CBS volt az USA-ban, amely első körben ilyen díjat szedhetett, az RTL pedig Németországban a HD-adásokért tudott ilyen díjat szedni, továbbbá Belgiumban is szedhető ilyen díj. A digitális korszakban meg kell különböztetni az elérési lehetőségeket: a pay vagy a free tv-t.

– Köztudott, hogy jó kapcsolatot ápol több, az RTL Klubon hirdető nagy cég vezetőjével. Őket is átcsábítja a TV2-re?
– Az nagyon jó lenne, ha ez ilyen egyszerűen működne. Ezt még azokkal az ügynökségvezetőkkel, akikkel jóban vagyok, meg is tudnám beszélni, de ők alapvetően a hirdető ügyfeleiket képviselik. Az ügynökségek árról, pénzről, elérésről tárgyalnak, tehát csak barátsággal nem lehet behozni ezeket a hirdetőket. Elég jól ismerem a kereskedelmitévé-piacot, és egy olyan vonzó ajánlatot dolgozunk ki, amely mindenkit meg fog győzni arról, hogy nálunk érdemes hirdetni. A napokban együttműködési megállapodást kötöttünk az Atmediával a TV2-csoport hirdetéseinek értékesítésére.

– Épp egy olyan időszakban beszélgetünk, amikor a hirdetők a jövő évi büdzsét tervezik, és a TV2 körül kialakult helyzet miatt a cégek körében nagy a bizonytalanság a téren, hogy szabad-e a TV2-n hirdetniük.
– A TV2 tulajdonlása számomra teljesen egyértelmű, de ez nem az én asztalom. Egyébként a hirdetőket nem érdekelték az RTL Klubnál korábban lezajlott tulajdonosváltások sem. Az ár, a pozicionálás érdekli az ügyfeleket, minden más közömbös számunkra. Az SAP-rendszer bevezetése például sokkal nagyobb bizonytalanságot okozott a piacon, mint a mostani tulajdonosváltás.

– A TV2-nél most folyó tulajdonosváltás azért különbözik attól, mint amikor például a Magyar Telekom kiszállt az RTL Klubból.
– Ez a játék része, és az RTL Klub ezt a bizonytalanságot igyekszik fokozni. Mint mondtam, a mi ajánlatunk lesz a legjobb a piacon. Egyébként itt senki sem fizet előre, ez nem egy gyorsétterem. Ha nem lesz megfelelő az elérésünk és tartalmunk, amellyel a nézőket bevonzuk, akkor az ügyfelek nem fogják kifizetni a reklámok árát.

– Azt már korábban jelezték, hogy politikamentes tévét akarnak csinálni. Hogyan garantálható ez akkor, amikor a tévé tulajdonosa kormányzati szereplő?
– Ki más garantálhatná ezt jobban nálam? Én ezt már bebizonyítottam. Andy Vajna a napi operatív ügyekben nem kíván részt venni. Máshol, például Spanyolországban is az történik, hogy az intézkedést hozó kormány lépéseiről nagyobb arányban számolnak be a televíziók. A német tévékben is mindenütt ott van Angela Merkel. 

– Azt mondta, hogy bizonyítottan tud apolitikus tévét készíteni. Az RTL Klub egy időben, a kormánnyal folytatott vita során eléggé politikus volt. Ahhoz semmi köze nem volt?
– Menedzser voltam, a stratégiát és hogy milyen legyen a híradó, a központban, Luxemburgban határozták meg.

– Tehát a kormányzattal szemben is kritikus lesz a TV2?
– Egyensúlyra törekszünk, nem akarunk CNN vagy a másik oldalon álló FOX News lenni.

– Ki lesz a csatorna hírigazgatója?
– Jelenleg Azurák Csaba tölti be ezt a tisztséget, és színvonalas műsort készít. Még nem volt alkalmam arra, hogy beszéljek vele, de ahogyan a többiekkel, vele is egyeztetni fogok.

– A tulajdonosváltást bejelentő sajtótájékoztatón azt mondták, hogy egy-két év múlva nézettségben piacvezető lesz a TV2. Pénzügyi szempontból mikorra lehet stabil a csatorna, illetve mikortól válhat nyereségessé?
– Még nem látom az összes számot, de azt gondolom, hogy akár már jövőre eltüntethető a veszteség.

– Akkor csoda történik.
– Miért?

– A TV2 pénzügyi szempontból elég nehéz helyzetben volt az elmúlt években, és ezek után, ha egy csapásra nyereségessé válik a csatorna, az kész csoda.
– A következő év a fejlesztésekről, a beruházásokról szól. Mindeközben jövőre egy kiegyensúlyozott költségvetést tervezünk, 2017-től pedig már pozitív számokkal számolunk.

– Az RTL Klub pénzügyi rovására szeretnének nyereségesek lenni, vagyis azzal számol, hogy a nagyjából változatlan torta mellett nagyobb szeletet hasítanak ki, mint a konkurensük?
– Ez nem kérdés.

– Egyébként milyen a TV2 vezérigazgatói széke?
– A tranzakció még nem zárult le, és azt még nem döntöttem el, hogy pontosan hol fogok ülni a szervezetben. De nem is ez a lényeg, mivel egyébként sem gondolom, hogy a tévé vezérigazgatójának folyton az irodájában kellene ülnie.

– Mikortól foglalhatja el a vezérigazgatói széket?
– Várhatóan novemberben.

Andy Vajna TV2 média dirk gerkens RTL Klub
Kapcsolódó cikkek