Cégvilág

Több tízezer mobilt vesztenek el az év végi bulikon

Becslések szerint a magyarok több tízezer okoseszközt veszítenek el decemberben a céges és egyéb karácsonyi, év végi partikon, és mivel többségükön a tapasztalatok alapján semmilyen biztonsági megoldást nem használnak, a magyarok kíváncsiságát ismerve, a megtalálók több mint 60 százaléka bele is néz az elvesztett telefonokon tárolt adatokba - mondta Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET szoftvercég magyarországi disztribútorának vezető IT-tanácsadója.

Az Egyesült Királyságban az ESET elemzése alapján mintegy 138 ezer mobiltelefont és laptopot hagynak el tulajdonosaik, csak a karácsonyi bulik alkalmával, miközben az elhagyott mobileszközök 64 százalékának nincs semmilyen biztonsági védelme.

Az angol tanulmány 600 szórakozóhely megkérdezésével készült, így átlagban 12 telefont vagy laptopot hagynak el báronként szerte Angliában, s bár csak a 18 százalékukat adják át a rendőrségnek, az elvesztett eszközök 83 százalékát végül visszakapja a gazdája.

A válaszadókat megkérdezték arról is, hogy ha lehetőségük lenne, akkor belenéznének-e a megtalált telefonba, amire majdnem kétharmaduk igennel válaszolt - idézte a felmérést a szakember.

buli karácsony szilveszter mobil
Kapcsolódó cikkek