Cégvilág

Zugból ellenőrzik a Global NRG Zrt.-t

Gibraltár helyett már a svájci Zugból ellenőrzik a gázkereskedelemben aktív Global NRG Zrt.-t. Megszületett a vele kapcsolatban álló, de az árampiacra készülő L-NRG Zrt. is

Új tulajdonosa lett a gázkereskedelemmel foglalkozó Global NRG Kereskedelmi és Tanácsadó Zrt.-nek. A társaság közvetlenül eddig is külföldi kézben volt, és ezután is abban lesz, mivel az eladója a gibraltári bejegyzésű Global NRG Europe Ltd., a vevője pedig a svájci Zugban bejegyzett CHonfidence Holding AG. Az ügyletet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyta.

A tranzakció érdekessége, hogy azzal nagyjából egy időben bejegyeztek Budapesten egy olyan új céget, amely több dologban is hasonlít a Global NRG Zrt.-re. A neve L-NRG Energiakereskedelmi Zrt., a székhelye azonos az előző társaságéval (Maros utca 12.), továbbá ugyanaz a Jellen Kornél András jogosult mindkettő képviseletére. (A Global NRG-t képviselheti két másik személy is.) Az új cégnek Jellen Kornél András a tulajdonosa is a Net-Invest Befektető Zrt.-n keresztül. Bár a Global NRG egy svájci cégé, azt megint csak egy magyar magánszemély, Papp Márta képviseli a svájci Moneyhouse cégadatbázis szerint. Ennek alapján nem kizárt, hogy a CHonfidence Holdingtól is Magyarországra vezetnek a tulajdonosi szálak, de érdeklődésünkre sem erről, sem az L-NRG terveiről nem kívánt nyilatkozni Jellen Kornél András.

Lényegi különbség ugyanis a két „NRG” között, hogy míg a tulajdonost váltó társaság a gázpiacon aktív, addig a 60 millió forint jegyzett tőkével elindított új cég az árampiacra tart.

A Global NRG túlnyomórészt exportból származó, 58,3 milliárd forintos árbevétele 2015-ben az előző évinek a felét sem érte el, viszont az üzemi eredménye 346 millióról 891 millióra javult, és nagyjából hasonlóan erősödött az adózott eredménye is. (2014-ben viszont a 12. legnagyobb árbevételű magyarországi energiacég volt.) 2009-ben kapott gázkereskedelmi engedélyt. Korábbi cikkünk szerint a versenypiacon (a Centrex Zrt.-től) vásárolt orosz gázzal is kereskedett.

Honlapja szerint az alaptevékenysége mellett foglalkozik a gázfogyasztók kockázatait csökkentő kereskedelmi ügyletek szervezésével, a fogyasztók biztonságos gázellátásának elősegítésével, hatékony gázfelhasználási módok alkalmazásával, valamint tanácsadást nyújt a jogszabályváltozásokhoz kapcsolódó gazdasági eseményekben. Konzulensként is részt vesz a fogyasztói kapacitások optimalizálásában. A cég nem lakossági, piaci végfogyasztókat lát el földgázzal.

A cég felsorolt tevékenysége, illetve annak alapján, hogy több szál is fűzi az L-NRG-hez, feltehető, hogy az utóbbi társaság is aktív lesz az exportban, illetve a tevékenységoptimalizáló és tanácsadó szolgáltatásokban.

gázkereskedelem energetika földgáz
Kapcsolódó cikkek