Cégvilág

Funkcióváltási tilalom kerülhet az építési törvénybe

Ma már akár el is fogadhatja az Országgyűlés az építési törvény újabb módosítását, amely a természetes személyek által saját használatra tervezett 300 négyzetméter feletti lakóingatlanokra is kiterjeszti az építési engedélyt felváltó egyszerű bejelentést. A hetekkel ezelőtt benyújtott tervezet az utolsó pillanatokban egy új, igen lényeges kikötéssel egészült ki, méghozzá a funkcióváltás ötéves tilalmával.

Az építési törvény tavalyi módosítása után most egy újabb lépéssel, a 300 négyzetméteres mérethatár eltörlésével a magánszemélyek egyszerű bejelentéssel bármekkora épületet építtethetnek majd, ha az saját célra, azaz saját használatra szolgál. A lényeges adminisztrációs könnyítés azonban hatalmas kiskaput rejtett, méghozzá a funkcióváltás lehetőségét, ezzel együtt a burkolt vállalkozói beruházásokat.

Az első törvénymódosítási tervezetet eredetileg véleményező Magyar Építész Kamara elnöke, Hajnóczi Péter megkeresésünkre az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által összefésült jogszabálytervezethez benyújtott módosító javaslatot megnyugtatóan pontos és fontos garanciának minősítette. Rámutatott, hogy miután az építési engedélyt felváltó egyszerű bejelentés igen nagy könnyítés, fontos volt a visszaélések megakadályozására beépíteni egy olyan biztosítékot, amely nem ütközik alkotmányos jogokba.

A törvénymódosítás részleteinek kidolgozása során az elidegenítési tilalom lehetősége is felmerült, de azt a magánérdekkel, illetve a magántulajdonnal való rendelkezés jogával ellentétes volta miatt elvetették. Az ötéves időtartamra szóló funkcióváltási tilalom, az épület engedélyezett rendeltetésének ennyi időre kötelező megőrzése azonban megfelelő időtávnak tűnik ahhoz, hogy a könnyítéssel ne érje meg a vállalkozóknak trükközni – mondta a kamara elnöke. Az érintett lakóépület rendeltetése akkor sem változtatható meg, ha egyébként a rendeltetésváltoztatás jogszabályi feltételei fennállnak – fogalmazta meg a törvényalkotási szakbizottság. További garanciális elem, hogy az egyszerű bejelentéssel indult építést a bejelentést követő tíz éven belül készre kell kivitelezni, ellenkező esetben az új épületet vagy a bővítményt teljesen el kell bontani.

Amennyiben az Országgyűlés ma elfogadja a törvény módosítását, az 30 nap múlva már hatályba is lép. Az építkezéseket akkortól 15 nappal a munkálatok megkezdése előtt a kormányrendeletben meghatározott tartalmú kivitelezési dokumentációval együtt kell bejelenteni az illetékes hatóságnál, és az építtető köteles építész tervezőt tervezői művezetésre megbízni. Műemlék épületekre a törvénymódosítás továbbra sem terjed ki.

Országgyűlés építési engedélyezés építési engedély
Kapcsolódó cikkek