Cégvilág

Kibertámadás miatt leállt a Renault-gyár is

Több mint háromezer dolgozó maradhatott otthon Franciaországban, a hétvégi vírustámadás miatt ugyanis le kellett állítani az egyik legnagyobb Renault-gyárat. Magyarországot is érintette a fertőzés.

Súlyosan érintette a pénteken kezdődött nagyszabású kibertámadás a Renault francia autógyártót. Mint a konszern ma hírül adta, az egyik legnagyobb gyárában, a több mint 3500 embert alkalmazó Douai-üzemben a mai napon be sem kellett mennie a dolgozóknak, mivel a „WannaCry-támadás” miatt további munkálatokra van szükség az üzem megfertőzött gépein. A konszern közlése szerint várhatóan kedden indulhat újra a termelés.

Nem a Reanult az egyetlen nagyvállalat, amelynek károkat okozott a támadás. Fennakadások voltak a spanyol telekommunikációs cég, a Telefónica működésében, de károk értek több nagy-britanniai kórházat, a német vasutakat és az orosz Belügyminisztériumot is. Az elmúlt napokban végrehajtott támadássorozat 150 országot és több mint 200 ezer szervezetet, vagy magánszemélyt érintett.

Magyarországon is okozott károkat a vírus, náluk a Telenor esett áldozatul. Ugyanakkor a cég közlése szerint hazánkban nem voltak veszélyben a lakossági felhasználók adatai és eszközei a kibertámadás során. Sárvári Richárd, a Telenor megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese szerint a WannaCry elnevezésű zsarolóvírus alapvetően vállalati belső hálózatokon alkalmazott protokollnak a gyengeségét használja ki, cégek eszközeit támadja meg. A Telenornak mindössze 30-40 munkaállomását érintette a kibertámadás – tette hozzá.

hackertámadás Reanult kiberbűnözés
Kapcsolódó cikkek