Cégvilág

Több tízezer kft. szűnhet meg

A cégbíróságokon múlik, mi lesz azokkal a vállalkozásokkal, amelyek nem emeltek tőkét időben.

Majdnem 30 ezer korlátolt felelősségű társaságnak (kft.) továbbra sem éri el a 3 millió forintot a jegyzett tőkéje – tudta meg a Világgazdaság az Opten céginformációs igazgatójától, Pertics Richárdtól. A cégeknek március 15-ig kellett a 2014-ben hatályba lépett új magyar polgári törvénykönyv előírásainak megfelelő szintre – azaz a korábbi 500 ezer forint helyett minimum 3 millió forintra – emelnie a jegyzett tőkéjét. Ahol nem hajtják végre a törzstőkeemelést, a cégbíróság 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő pénzbírságot szab ki. A határidő egyébként tavaly járt volna le, de a vállalkozások kaptak egy év haladékot a tőkeemelésre – 2016 elején még 100 ezer érintett cég volt.

Idén év elején még mindig több mint 60 ezer olyan kft. akadt, ahol nem emelték a megfelelő szintre a jegyzett tőkét, de úgy tűnik, hogy közülük csak minden második cég lépett időben. Ma, két hónappal a határidő lejártát követően – ha minden tőkeemelés bejegyzése átfutott a cégbíróságokon – 28,6 ezer olyan kft. van Magyarországon, mely nem felel meg a tőkekövetelménynek. Ezek ráadásul nem mind kis cégek, hiszen közülük 732 vállalkozás árbevétele meghaladja az évi 100 millió forintot, míg 40 cégé az 1 milliárdot is eléri.

A mulasztó cégekre pénzbírság vagy akár kényszertörlés is várhat. Fotó: Kallus György

Jelenleg az Opten adatai szerint 308 ezer olyan kft. van, amely valamennyi jogszabálynak megfelel és semmilyen eljárás alatt nem áll – 2015 elején csupán e cégek felének volt legalább 3 millió forint a jegyzett tőkéje.

Pertics szerint innentől fogva többnyire a cégbírósági „szigoron” múlik, mikor indítják meg a felszólításokat, ugyanis az időben beadott papíroknak már át kellett futniuk a rendszeren. A közel 30 ezer érintett vállalkozás között az igazgató szerint biztosan vannak olyanok is, melyek elfelejtették vagy elkéstek, de akadnak köztük magukra hagyott cégek is. Úgy véli, hogy első körben a vállalkozások kapnak majd – némi büntetés mellett – egy felszólítást. Ám amelyek ekkor sem reagálnak, azokkal szemben el fognak indulni a kényszertörlések vagy egyéb eljárások, melyekkel ténylegesen ellehetetlenítik a cégeket.

A vállalkozásoknak csak abban az esetben nem kellett tőkét emelniük, ha már végelszámolás, felszámolás vagy kényszertörlés alatt álltak, illetve ha március 15-ig más, tőkeminimummal nem rendelkező társasági formába, például betéti társaságba alakultak, esetleg össze-, illetve beolvadtak egy másik cégbe.

tőkeemelés kft Opten
Kapcsolódó cikkek