Cégvilág

Ukrajnából toboroznak az izraeli cégek

Olyan ütemben fejlődik az IT-szektor Izraelben, hogy a star­t­upok nem találnak elegendő munkaerőt, ezért kénytelenek külföldön embereket toborozni.

A technológiai ipar az izraeli gazdaság leggyorsabban növekvő ágazata, ez adja a gazdasági termelés 14 százalékát és az felét, a fejlődésnek pedig szinte csak a munkaerőhiány szab gátat. A kormány innovációs hivatalának előrejelzése szerint a következő évtizedben 10 ezer betöltetlen mérnöki és programozói állás lesz a 140 ezer embert foglalkoztató szektorban – számolt be a Reuters. A munkaerőhiány különösen az ötezernyi startupnak okoz nehézséget, mert képtelenek felvenni a versenyt a bérek terén az olyan technológiai óriásokkal, mint a Google, az Intel, a Microsoft vagy az Apple.

A probléma fő oka az, hogy jelentősen csökkent a számítástechnikai, matematika és statisztika szakon végzők száma, mert sok izraeli általános és középiskolában nincs elég számítógép és emelt szintű matematikát tanító tanár. A kormányzat ezért több programot is indított IT-szakemberek képzésére, valamint módosította a vízumszabályokat, hogy könnyebb legyen külföldi szakembereket „importálni”.

A legfőbb piacuk Ukrajna, ahol – még a szovjet idők maradványaként – hagyományosan erős a matematika és számítástechnika oktatása, és évente több mint 20 ezer diák diplomázik e két területen, de toboroznak munkaerőt Lengyelországból, Bulgáriából és Litvániából is. A kelet-európaiak számára vonzók az izraeli bérek, Ukrajnában például egy szoftverfejlesztő 40 százalékkal keres kevesebbet, mint Izraelben.

startup Izrael Ukrajna IT-szektor
Kapcsolódó cikkek