Egyre jelentősebb szerepet tölt be a feldolgozóiparon belül a húsfeldolgozás és -tartósítás, illetve a húskészítmények gyártása, amihez az is hozzájárul, hogy előbb tavaly a sertéstőkehús, majd idén a baromfihús forgalmi adóját csökkentették 27-ről 5 százalékra. Márpedig ha nő a fogyasztási kereslet, logikus, hogy a kínálati oldal is dinamikusan bővül. Tavaly az ágazatban 853 cég együttesen 833,6 milliárd forint árbevételt ért el, ami azt jelenti, hogy a 2015-ös adatokhoz képest 5,4 százalékkal kevesebb piaci szereplő generált 3,5 százalékkal nagyobb forgalmat. Az iparág jövedelmezőségének kiszámíthatatlanságáról ugyanakkor sok mindent elárul, hogy igen hullámzó az érintett vállalkozások összesített mérleg szerinti eredménye: az elmúlt négy-öt évben 11,4 milliárd forintos veszteségre ugyanúgy volt példa, mint 16,2 milliárdos nyereségre.
Az alkalmazottak számának csökkentése pedig azt támasztja alá, hogy a feldolgozóipar egyre több területén helyettesítik gépek az emberi munkát, míg 2012-ben még több mint 33 ezer álláshelyet tartottak számon a húsfeldolgozóknál, addig tavaly már alig több, mint
26 600-at. Némi átrendeződés tapasztalható a piacon, erre utal az is, hogy az elmúlt év 38 cégalapítása után már idén is megkezdték 31-en a működésüket, ezzel párhuzamosan azonban az elmúlt évben 80-an, az idén pedig 41-en húzták le a rolót. Az ország vízfejűségére éppen ellenpélda a húsfeldolgozás, hiszen a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét tömörítő Dél-Alföldön realizálódott tavaly a teljes árbevétel 44 százaléka, 370 milliárd forint, de a 120 milliárdos forgalmat lebonyolító Közép-Magyarországot megelőzi a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét felölelő Észak-Alföld is 152 milliárd forinttal.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként a nemzetközi piacon értékesített magyar sertéshús mennyisége 15 százalékkal, értéke pedig 30 százalékkal emelkedett az idei első fél évben – hívta fel a figyelmet az Agrárgazdasági Kutató Intézet. Legfőbb partnereink közül a Romániába irányuló export 29, a Japánba irányuló 6 százalékkal emelkedett, míg Kínába 2 százalékkal csökkent a kiszállítás. A sertéshúsimport volumene 11 százalékkal, értéke 33 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, 53 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. A hazai termelésű vágósertés kilónkénti termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 523 forint volt idén augusztusban, ami 1,8 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús, mint például a karaj, a tarja vagy a comb, feldolgozói értékesítési ára viszont éves összevetésben nem változott számottevően az elmúlt hónapban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.