Cégvilág

Megugrott az olajcégek profitja

Jót tett az emelkedő olajár az iparági vállalatoknak az idei harmadik negyedévben, bár az Észak-Amerikában is működő cégek megérezték a hurrikánszezont.

Jót tett az emelkedő olajár az iparági vállalatoknak az idei harmadik negyedévben, bár az Észak-Amerikában is működő cégek megérezték a hurrikánszezont. Az Exxon Mobil gyorsjelentésében 50 százalékos profitnövekedésről számolt be, a 4 milliárd dolláros nyereség részvényenként 93 centes eredményt (EPS) jelent. A vállalat bevételei 58,6 milliárd dollárról 66 milliárdra nőttek. A jelentés kiemeli, hogy a kitermelési (upstream) üzletágból származó profit közel 35 százalékkal nőtt a magasabb világpiaci árak miatt még úgy is, hogy az amerikai piacon továbbra is veszteséges a szegmens. Ennek ellenére a vállalat az Egyesült Államokban, Afrikában és Ázsiában is növelte termelőkapacitását. Az értékesítési (downstream) üzletágból származó nyereség 25 százalékkal nőtt. A gyorsjelentés szerint a hurrikánok 4 százalékkal csökkentették a profitot.

A Chevron is jó negyedévet zárt, a csoportszintű nyereség 2 milliárd dollárra nőtt az előző évi 1,3 milliárd után. Az EPS 1,03 dollár volt. Az eredményeket megdobta, hogy csaknem 900 millió dollárnyi eszközt értékesített vagy írt le a vállalat. A cég napi 2,5 millióról 2,7 millió hordóra növelte kitermelését, az ebből származó profitja az előző évi 454 millió dollárról 489 millióra nőtt. Az Egyesült Államokban végzett kitermelés továbbra is veszteséges, de a mínuszt sikerült 212 millió dollárról 26 millióra csökkenteni. A downstream üzletág nyeresége közel 80 százalékkal 1,8 milliárd dollárra nőtt.

Az olasz ENI az előző év harmadik negyedévében elért, majdnem 484 millió eurós veszteség után az idén szeptember 30-ig tartó három hónapban 229 millió eurós nyereséget és 10 eurócentes EPS-t ért el. A vállalat előremenekült a csökkenő olajárak miatt, ennek eredménye mostanra érett be: bevételeinek jelentős része származott szénhidrogén-bányászatból, egyes mozambiki mezőkön szerzett részesedéséből, emellett tovább fejleszti mexikói és líbiai mezőit. A francia Total profitja éves szinten 30 százalékkal nőtt, 2,7 milliárd dollárt tett ki 1,04 dolláros EPS-szel. A vállalat kiadásait jelentősen növelte, hogy az adósságrendezéssel együtt 7,45 milliárd dollárt fizetett a Maersk Oil dán olajcégért, a bevételeket viszont az dobta meg, hogy egy új katari mezőn is elkezdték a kitermelést.

EPS Exxon Mobil ENI
Kapcsolódó cikkek