Cégvilág

Tavaly Paks adta bruttó áramtermelésünk felét

Rekordtermelés, rekord kihasználtság és kiemelten magas szintű biztonság mellett működtek tavaly a Paksi Atomerőmű Zrt. blokkjai.

A Paksi Atomerőmű nélkül nincs Magyarországon stabil és megbízható villamos energiatermelés – jelentette ki az erőműtársaság éves sajtótájékoztatóján Zsuga János, a Paksi Atomerőművet ellenőrző MVM Zrt. vezérigazgatója.

Mint hangsúlyozta, az állami MVM csoport új stratégiájának, jövőképének is fontos része a létesítmény, amelynek működésével évi hatmillió tonnával kisebb az ország széndioxid-kibocsátása, e szám az országos kibocsátás hatoda. Mivel az MVM elkötelezett a kibocsátásmentes tevékenység mellett, a nukleáris mellett a megújuló alapú portfólióját is erősíti.

„A működésünk szempontjából a biztonság az elsődleges, és e téren tavaly további eredményeket értünk el. Így például a nemzetközi előírások szerint megengedett érték ezredrészét sem elérő folyékony, illetve gáznemű anyag került csak az erőmű a környezetébe. Egyetlen, a hétfokozatú nemzetközi eseményskálán (INES) valamilyen értékű műszaki probléma sem történt. Mindössze nulla besorolásból volt 17 volt, ami a második legalacsonyabb érték, fennállásunk óta” – ismertette Hamvas István vezérigazgató.

Mindazonáltal – emelte ki – Paks ismét termelési és teljesítmény-kihasználtsági rekordot ért el.

Az erőmű négy blokkja adta az országban előállított villamos energia 50 százalékát, a végső villamos energiafelhasználásnak pedig a 35,7 százalékát.

Utóbbi szám az előző évekénél kisebb az országos termelési-, felhasználás és importadatok módosulása miatt. A 91,9 százalékos kihasználtság elsősorban annak köszönhető, hogy az erőmű átállt a 12 havi helyett a 15 havonkénti fűtőelemcserére, így a 2. blokk 2017 során folyamatosan termelt.

Részletek a holnapi Világgazdaságban.

MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
Kapcsolódó cikkek