Cégvilág

Ötszörös a túljelentkezés az uniós forrásokra

Az idén a Modern városok program keretében hazai forrásból is több kórház jut pénzhez.

Jelentős túljelentkezés van az uniós fejlesztési forrásokra a 2014–2020-as fejlesztési ciklusban, a pályázati pénzeken keresztül 168 milliárd forint jut a hazai egészségügy modernizálására – mondta Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az IME regionális egészségügyi konferenciáján.

A betegellátás területén 241 pályázat érkezett 42,2 milliárd forint értékben
Fotó: Teknős Miklós

A népegészségügyi rendszer fejlesztését célzó, továbbá a lakosság egészségtudatosságát növelő programok, valamint az alapellátás átfogó fejlesztését és a humán erőforrás fejlesztését érintő programok keretében eddig 241 pályázat érkezett, 24,8 milliárd forint értékben. Ebből 142 projekt esetében már támogatási döntés is született. A támogatások összege meghaladta a 17 milliárd forintot.

A betegellátás területén 241 pályázat érkezett 42,2 milliárd forint értékben, és eddig száz projekt támogatásáról határoztak, összesen 13,9 milliárd forint értékben. Jellemző volt a túljelentkezés, néhol ötszörös is Mészáros János tájékoztatása szerint. Az idén a Modern városok program keretében hazai forrásból is több kórház jut pénzhez. Többek között

  • Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban hétmilliárd forintos projekt indul,
  • Érden egy kétmilliárdos a helyi egészségügyi ellátás fejlesztésére,
  • Tatabányán pedig egy hatmilliárdos,
  • és folyik a rekonstrukció Győrben 1,8 milliárdból,
  • Salgótarjánban 251 millióból és
  • Hódmezővásárhelyen 700 millió forintból.
  • Az idén 2-2 milliárd forint áll rendelkezésre az egynapos sebészetek korszerűsítésére és a betegbiztonság javítására. Tavaly 89 közfinanszírozott kórház és egyetemi klinika kapott pénzt műszerparkja megújítására és a betegellátás kényelmének növelésére, együtt 4,2 milliárd forintot.

    Szuperkórház

    A Dobogó városrészben épülő Dél-budai Centrum (DBC) kórház működési költsége egy átlagos kórház működési költségének a kétszerese lesz – közölte Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott. A tömbkórházban lesz nővérszálló, illetve 60-60 férőhellyel bölcsőde és óvoda is. Az intézmény központi laborja ellátja majd az egész budai területet. A DBC építése 2019 őszén indulhat, és várhatóan 2024-ben zárul. | VG

     

    források EBP egészségügy fejlesztés
    Kapcsolódó cikkek