Cégvilág

Megduplázza kapacitását a Gyermelyi

Megkezdődött a próbagyártás a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt. új üzemében. A beruházással az ország legnagyobb tésztagyárában megduplázódik a kapacitás, amellyel akár a teljes magyar tésztapiacot is képes lenne lefedni a cég.

Beruházási programjának legnagyobb tételeként új tésztagyárat épített a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., ennek eredményeként megduplázódik, vagyis évi 65-70 ezer tonnára nő a gyár kapacitása. Ez a mennyiség elég lenne akár a teljes magyarországi fogyasztás kielégítésére. Az új üzemrészben nemrég indult meg a próbagyártás, üzembe állásával pedig a gyermelyi tésztagyár az egész régió egyik meghatározó gyártójává válik. A fő piac továbbra is a hazai marad, de a kapacitásbővítés megteremti az dinamikus bővítésének a lehetőségét is – mondta Bokros Gábor, a Gyermelyi Zrt. marketing-igazgatóhelyettese.

A főtevékenységként tésztagyártással foglalkozó Gyermelyi Zrt.-n kívül a Gyermelyi Gabona Kft.-t és a Gyermelyi Tojás Kft.-t is magában foglaló csoport a hazai tészta- és tojáspiacon a legnagyobbnak, a lisztpiacon pedig meghatározónak számít. A csoport 2017-ben 22,7 milliárd forint árbevétel mellett 1,8 milliárd forint nyereséget ért el, miközben – közleménye szerint – 8,1 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Több mint ötszáz alkalmazottja van, és teljes egészében magyar magántulajdonban áll. Az említett fejlesztési program részeként épült a cég harmadik automata magasraktára is, amelyben a be- és kitárolást önjáró rakodóeszközök végzik. Új takarmánygyárat is építettek, megalapozva ezzel a baromfitartás későbbre tervezett fejlesztését.

Egyre több termék tartozik a Gyermelyi vertikumába
Fotó: VG / Kallus György

A Gyermelyi három saját tojófarmjáról évi 135 millió tojás kerül ki, a cég közleménye szerint a legkorszerűbb, higiénikus termelési rendszerben, minden állatjóléti kívánalmat kielégítve. Ezzel a Gyermelyi Magyarország legnagyobb tojástermelője, és nemcsak a tésztagyártásához szükséges tojásmennyiséget termeli meg, hanem a fogyasztói piacon is meghatározó szereplő.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Gyermelyi beruházás élelmiszeripar
Kapcsolódó cikkek