Cégvilág

A légi turistaforgalom nőtt a legnagyobb mértékben

Egyre többet utaznak külföldre a magyarok is.

Harmadával többet költöttek külföldi rokon- és barátlátogatásaik során a második negyedévben a magyar turisták, és tizedével kevesebbet üzleti utazásaikon. A Központi Statisztikai Hivatal Nemzetközi utazások című kiadványa szerint

április és június között 290 milliárd forint volt az utazási szolgáltatások egyenlege, 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Miközben a magyarok a tavalyinál 10 százalékkal többször, összesen 5,6 millió alkalommal lépték át az országhatárt, a külföldi beutazások száma 3,6 százalékkal emelkedve 14 millióra nőtt.

Főként a légikikötők esetében emelkedett a külföldi határátlépők száma: a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ötödével, Debrecenben ötven százalékkal többen léptek be. Összességében 4,6 százalékkal 13,5 millió főre nőtt a schengeni külső határátkelők forgalma. Az átlépőforgalom az ukrán, a román és a horvát szakaszokon bővült, a szerb határszakaszon csökkent.

Fotó: Budapest Airport

A külföldiek átlagosan 2,3 napot időztek, és 501 milliárd forintot költöttek el Magyarországon a második negyedévben. A 9,3 százalékos emelkedés összefüggésben áll a többnapos tartózkodások 18 százalékos növekedésével, aminek hatása többszörösen felülmúlja az egynapos utazások 2 százalékos visszaesését.

Tavasszal a legtöbben Romániából (648 ezren), Németországból (605 ezren), Ausztriából (387 ezren) és Szlovákiából (341 ezren) érkeztek hazánkba – olvasható a jelentésben.

Az osztrák vendégek száma harmadával, a németeké és a románoké hatodával nőtt, a szlovákoké

9 százalékkal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. A leginkább a rokon- és barátlátogatások, az egészségügyi ellátások, valamint az egy éjszakát igénybe vevő átutazások száma növekedett. A magyar kiutazók eközben 211 milliárd forintot költöttek külföldön szállásdíjra, városnézésekre, ezek mellett étkezésre, vásárlásra és szórakozásra fordítottak jelentősebb összegeket.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

KSH turizmus nemzetközi utazások
Kapcsolódó cikkek