Cégvilág

Nincs még dátuma a debreceni BMW-gyár beindulásának

Minden a terv szerint halad, de korai még időpontokról beszélni.

Minden a terv szerint halad Debrecenben, de korai még időpontokról beszélni.

A z előzetes terveknek megfelelően halad a BMW csoport debreceni üzemének kivitelezése – erről a bajor konszern kommunikációs illetékese beszélt a Világgazdaság érdeklődésére. Sandra Schillmöller kijelentette: az autógyár elkötelezte magát azon elképzelése mellett, hogy új egységet hoz létre Magyarországon. Megerősítette, hogy a beruházás kapcsán egymilliárd eurót fektetnek be, és a gyár éves kapacitását 150 ezer járműben határozták meg. Úgy tűnik tehát, hogy a motorgyártást nem tervezik Debrecenbe telepíteni. Korábban arról lehetett hallani, hogy a hajdúsági üzemben 2023-ban kezdődhet meg a termelés, de a BMW munkatársa erre reagálva most azt mondta, hogy a dátumról egyelőre nem tudnak konkrét információval szolgálni, ez a projekt jelenlegi állapotában túl korai lenne. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy zajlik a körülbelül 12 hónaposra tervezett tereprendezés a debreceni ipari helyszínen.

A BMW a gyár építésének befejezéséig több mint ezer munkahelyet kíván feltölteni. Erre a célra egy magyar karrieroldalon is közzéteszik az összes állás kiírását, az érdeklődők e felületen nyújthatják be a jelentkezésüket. Eddig három pozíciót hirdettek meg az oldalon.

„A magyarországi üzem növeli a BMW világméretű gyártási hálózatának teljesítményét, de ezen túlmenően azért is fontos a beruházás, mert hozzájárul a csoport globális termelési egyensúlyának fenntartásához” – válaszolt Sandra Schillmöller arra a kérdésre, hogy miért fontos a bajor vállalatnak a magyarországi fejlesztés. A társaság a közelmúltban Kínában, Mexikóban és az Egyesült Államokban is hajtott végre befektetéseket, a debreceni terjeszkedés nem titkoltan az európai jelenlét erősítését is szolgálja.

A BMW tavaly nyáron jelentette be, hogy gyárat épít Debrecenben. A beruházás egy 500 hektáros területet érint. Az építkezésnek is helyet északnyugati gazdasági övezet infrastruktúráját a Market Építő Zrt. alakítja ki 22,29 milliárd forintból. A kormány a támogatási megállapodásban rögzítette, hogy segíti az itteni közmű-, közúti és vasúti fejlesztéseket. Papp László debreceni polgármester minapi értékelése szerint az előkészületek 15-20 százalékban már befejeződtek. Több mint 250 gépjármű és munkagép dolgozik a területen. Hamarosan kezdődik a drénezés (talajvíz-elvezető csövezés) és a talajstabilizálás, az ősszel pedig átadják a beruházónak a gyárépítéshez szükséges területet is.

beruházás dárum Debrecen gyár termelés BMW
Ezek is érdekelhetik