Kevesebb mint a felére csökkent a munkahelyi étkezdék forgalma, hiába nyitottak ki az irodaházak, a dolgozók egy része továbbra is home office-ban maradt. Ráadásul az úgynevezett tálcaérték, vagyis az egy főre jutó fogyasztás csökkenése is sújtja a szektort. Az Eurest Étteremüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója, Nyerges János hosszú távú visszaeséssel számol. Szerinte a multinacionális cégek óvatosak, és láthatóan készülnek a Covid-2-re, vagyis a járvány második hullámára, emiatt továbbra is fenntartották a teljes vagy részleges home office munkarendet. Bár megindult a visszaáramlás az irodaházakba, de csak a pandémia előtti forgalom 20–50 százaléka között van az étkezdék forgalma. A munkahelyi étkeztetésben érdekeltek tartós forgalomcsökkenést prognosztizálnak, a nagy irodaházi bérlők előzetes terveinek ismeretében akár még egy évbe is beletelhet, mire visszazökken a régi kerékvágásba az élet – minden a járványhelyzeten, a hatásos védőoltáson múlik. Az egy főre jutó átlagfogyasztás a munkavállalók jövedelmétől függ: a korábbinál visszafogottabb költés a jövedelmek csökkenését vetíti előre számos cégnél, ezért árat sem tudnak emelni a kifőzdék. Bár a szabadságolási főszezon hagyományosan július közepétől augusztus végéig tart – csak emiatt a munkahelyi vendéglátás bevétele átlagosan 15 százalékkal szerényebb –, ám Nyerges János szerint idén a kényszerűségből előrehozott szabadságolások hatása már most is érződik.
A napi 40 ezer adagos, évente csaknem 14 milliárd forintos forgalmú Eurest bevételének 50 százaléka a munkahelyi, 40 százaléka a kórházi és a 10 százaléka a diákétkeztetésből származik. A járvány a felívelő pályán lévő munkahelyi vendéglátás piacát fékezte le többhetes leállással. A zömmel autógyárakban, autóipari beszállítói üzemekben működő ipari munkahelyi vendéglátás terén számottevő a kiesésük, a műszakösszevonások miatt a járvány előtti szint 75 százaléka fölé itt még mindig nem sikerült feltornászni a forgalmat. A kórházi étkeztetés volumene már utolérte a korábbi szintet, az iskolai étkezdék pedig – remények szerint – ősszel meg fognak nyílni.
A munkahelyi étkezdékbe visszatérő vendégek körében nem tapasztalnak félelmet, a sokk elmúlt. A megszigorított előírások szerint üzemelő vendéglátóhelyeken maszkban, gumikesztyűben szolgálják ki a vendégeket, a védőtávolság miatt ritkították az asztalokat. A dolgozók többségét is meg tudták tartani egyelőre a részleges foglalkoztatás és a járulékmentesség segítségével – az Eurest 1300 dolgozójának 90 százaléka állományban maradt.
Szerződés nélkül nem főznek
Az Eurest Étteremüzemeltető Kft. neve a napokban a józsefvárosi közétkeztetési ügy kapcsán forgott a hírekben. Nyerges János a Világgazdaságnak elmondta, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatával nem értenek egyet, de az abban foglaltakat teljesítik, a szolgáltatást megszüntették, mert arra érvényes és hatályos szerződés híján nincs törvényes lehetőségük. Az önkormányzat május végén felmondta a korábbi szerződést, s „az átmeneti időszakra történő ellátásra” tárgyalásos eljárást indított. Az eredményes nyílt közbeszerzési eljárás sikeres lezárásáig, de maximum hat hónapos határozott időre szóló szerződést az Eurest – tudomása szerint – alacsonyabb áron vállalta volna a korábbi szolgáltatónál.
A járvány előttinek
20–50
százaléka a munkahelyi étkezdék forgalma
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.