Cégvilág

Kardiológiai szakrendeléssel bővült a Wáberer

A kardiológia mára erősen specializálódott területté vált.

Új részleggel bővült a Wáberer Medical Center (WMC), amelyben szeptemberben megnyitották a kardiológiai centrumot is – közölte Vértesaljai Márton, a WMC kardiológus és belgyógyász szakorvosa egy online sajtótájékoztatón. A Wáberer Kardiológiai Centrum hat szívproblémákkal foglalkozó ambulanciáján azonnal ellátást kaphatnak a panasszal érkezők.

A kardiológia mára erősen specializálódott területté vált: más szakemberek foglalkoznak a szívritmuszavarokkal, mások a sportkardiológiával vagy a veleszületett szívfejlődési rendellenességekkel.

A hazai magánegészségügyi piacon hiánypótló központ létjogosultságát a hazai statisztikák is alátámasztják: ezek szerint a szív- és érrendszeri betegségek a hazai lakosság jelentős hányadát érintik, minden második magyar ilyen betegségben hal meg. A 2018-ban elhunyt 131 ezer magyarországi lakosból 65 ezer halálát keringési problémák okozták. (Ezen belül mintegy 6 ezren haltak meg heveny szívizomelhalás miatt, további 26 ezren pedig egyéb iszkémiás szívbetegségben vesztették életüket a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.)

A krónikus betegek száma folyamatosan emelkedik Magyarországon, a 2010 és 2018 közötti növekedés 5,9 százalékos volt.

Az Eurostat friss összesítése szerint Magyarországon az uniós átlagnál mintegy kétszer rosszabb a halálozási arány a kezelhető betegségek területén: százezer lakosra számítva Magyarországon haltak meg legtöbben megelőzhető betegségekben, átlagosan kétszer annyian, mint az unióban.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Vértesaljai Márton elmondta, hogy az aritmiás problémák kezelésének egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze a pacemaker (szívritmus-szabályozó), valamint a beültethető defibrillátor (ICD).

A szakambulancián – a hazai magánellátásban egyedülállóan – pacemaker-felülvizsgálatot kínálnak, és hamarosan a pacemakeres MR-vizsgálat is elérhető lesz. Magyarországon évente 7000 ilyen készüléket ültetnek be, és mintegy 2000 generátort cserélnek ki. Körülbelül 90 ezer hazai lakos él pacemakerrel, ezeket az eszközöket 6-12 havonta érdemes ellenőrizni, és szükség esetén újraprogramozni.

A Waberer Medical Centert hárommilliárd forintos befektetésből hozták létre. A beruházáshoz alapítottak egy befektetőkből álló társaságot, továbbá felvettek kétmilliárd forint hitelt. Wáberer Györgyé a WMC 70 százaléka. Az idén a koronavírus-járvány miatt 800 ezer és egymilliárd forint közötti árbevétellel kalkulál az orvosi központ, a következő években pedig 2,5–3 milliárd közöttivel.

 

Wáberer Medical Center
Kapcsolódó cikkek