Cégvilág

Történelmi gázvásárlási megállapodás született a Shellel

A részletekről Szijjártó Péter beszélt egy pénteki sajtótájékoztatón.

Történelmi, hosszú távú gázvásárlási megállapodás született a Shellel, lekötötték a visszagázosításhoz szükséges kapacitásokat, ezzel mindkét feltétel teljesült a cseppfolyósított gáz (LNG) érkezéséhez a krk-i LNG terminálról – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter ismertette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázkereskedő vállalata

2021. január elsejétől 2027. október 1-jéig éves szinten egymilliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk LNG-termináljában, amely jövő év januárjában kezdi meg működését.

Fotó: AFP

Évente egymilliárd köbméter cseppfolyósított gáz érkezik majd, amelyet a visszagázosítást követően Magyarországra szállítanak a magyar-horvát gázvezetéken keresztül. Mindez azt jelenti, hogy 2027 végéig a magyar gázszükséglet tíz százalékát a krk-i LNG terminálról fedezik majd – mondta.

Kifejtette,

a Shellel hosszú távú vásárlási szerződést kötöttek hat évre úgy, hogy évente 250 millió köbméter cseppfolyósított gázt vásárolnak majd.

Ez az első hosszú távú szerződés Magyarország történelmében nyugati szereplővel. A szerződést olyan versenyképes áron kötötték, amelynek nyomán a magyar rezsicsökkentés eredményeit, vívmányait meg tudják védeni – tette hozzá.

A magyar fél már a nyár elején lekötötte a krk-i kapacitásokat. Június 5-én írták alá azt a megállapodáscsomagot, amelynek keretében az MVM csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) horvátországi leányvállalata, az MFGK Croatia d.o.o. 2021. január 1-től közel hét évre évi 1 milliárd köbméterig terjedő mennyiségű kapacitást köt le az LNG visszagázosító terminálban. Ám magáról a gázvásárlásról akkor csak annyit tettek közzé, hogy „a lekötött kapacitáshoz vásárolt LNG beszerzési forrás történelmi jelentőséggel bír, mivel általa először kerül dedikáltan LNG-ből származó földgázforrás Magyarország ellátására”. Viszont jelezték, hogy a beszerzett LNG források kizárólag nyugat-európai piaci szereplőktől érkeznek. | VG

 

Shell gáz Szijjártó Péter MVM krk
Kapcsolódó cikkek