Cégvilág

Digitális eszközökkel az oktatási és a pénzügyi lemaradás ellen

Az eszközökkel a hátrányos helyzetű családokban egyszerűbbé válik a digitális oktatáshoz történő csatlakozás, így a gyerekek lépést tudnak tartani a világgal.

Minden gyermek, aki hozzájut egy extra eszközhöz egy újabb kitörési ponttal gazdagodik, egy új lehetőséget kap, ablakot, hogy ő is kinézzen és kikerüljön a digitális világba – indokolta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, hogy a szervezett Jótett Bank programjának második körében miért digitális eszközök ingyenes adományozását szervezték meg. A szakember szerint az eszközökkel a hátrányos helyzetű családokban egyszerűbbé válik a digitális oktatáshoz történő csatlakozás, a virtuális tudástár elérése, így a gyerekek lépést tudnak tartani a gyorsan változó világgal.

A koronavírus járvány addig nem tapasztalt kihívások elé állított mindannyiunkat. Markáns változások történtek a pénzügyek terén is

– emlékeztetett Becsei András.

A Magyar Bankszövetség alelnöke kártyatársasági adatokat idézve arról beszélt, hogy világviszonylatban 40 százalékos növekedést tapasztaltak az érintésmentes fizetések esetében már az első negyedévben. A járvány miatt Magyarországon is jelentősen emelkedett a digitális banki szolgáltatások igénybevétele. Olyan ügyfelek kezdtek online bankolni, akik korábban idegenkedtek ettől a szolgáltatástól.

A bankszektor heti 12-15 százalékos növekedést tapasztalt a időszakában az online, mobil csatornákra történő új bejelentkezések számában. Ráadásul az áttérés tartósnak mutatkozik, hiszen

azon ügyfelek, akik egyszer kipróbálták valamelyik digitális csatornát, 75 százalékban továbbra is aktív használók maradnak.

A kihívásokkal teli helyzetekben a rászorulók, a lemaradók még több segítséget, odafigyelést érdemelnek. Azok például, akik most kimaradnak a digitális átállásból, önhibájukon kívül, eszközök híján nem képesek elérni az internetet, később óriási hátránnyal szembesülhetnek.

Fotó: Daniel Reinhardt/dpa/AFP

Ennek orvoslására

a Digitális Gyorsítósáv programban több mint kétezer, új vagy a bankokban már nem használt, de jól működő eszköz

– 1072 felújított személyi számítógép, 63 új és felújított laptop, 83 új okostelefon, 324 használt LCD és LED monitor, valamint 466 IT kiegészítő eszköz, köztük nyomtatók, vetítővásznak – kerül gyermekekhez és az iskolákba karitatív szervezeteken keresztül.

A példaértékű összefogásban a bankszektor munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Humanitás Szociális Alapítvány segíti. A fertőtlenítés után kiszállított eszközökön alap operációs rendszer mellett a Microsoft iskolaprogramjában rendelkezésre álló O365 keretrendszer is elérhető.

A Magyar Bankszövetség fontosnak tartja, hogy a rendelkezésre bocsátott eszközök mellett a felhasználók digitális „otthonossága”, kompetenciája is fejlődjön.

Ezért a csomag része egy fiataloknak készült a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét keretében a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ által kifejlesztett játékos, informatív digitális biztonság tananyag is.

A „Legyen hozzá szimatod!” ismeretanyag az online térben felbukkanó veszélyekre, kockázatokra hívja fel a figyelmet, és ad tanácsokat azok megelőzésére (például.: adathalász levelek felismerése, biztonságos jelszóhasználat).

Az adományozók listája: Erste Bank, OTP Bank, Takarékbank, BNP Paribas, CIB Bank, Citibank, Garantiqa Hitelgarancia Zrt., Gránit Bank, K&H Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, UniCredit Bank.

Szakmai partnerek: FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ, KNK PR & Media, Microsoft, PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét, reuseIT, United Way Magyarország

lemaradás oktatás digitális pénzintézet
Kapcsolódó cikkek