Cégvilág

Saját operációs rendszerre váltott a Huawei

A Huawei saját operációs rendszere, a HarmonyOS fejlesztése 2019-ben kezdődött, miután az Egyesült Államok nemzetbiztonsági megfontolásokból feketelistára tette a vállalatot, elszigetelve az Androidhoz való hozzáféréstől, amivel gyakorlatilag megakasztotta az okostelefon-gyártó terjeszkedését. Washington változatlanul azt állítja, hogy

a Huawei fenyegetést jelent Amerikára, mert a felhasználóktól begyűjtött adatokat megosztja a kínai kormánnyal. A cég következetesen cáfolta a vádakat, miközben megkezdte függetlenedését az addig használt Android rendszertől.

Egy viszonylag új elgondolás szerint kezdte fejleszteni a Harmonyt. A CCS Insight vezető elemzője szerint platformja stabil kapcsolatot teremt egy felhasználó több eszköze között, és a csatlakoztatható kütyük száma gyakorlatilag végtelen lehet. Ben Wood szerint a cégnél abban bíznak, hogy az Apple példáját is követve a cég termékköréhez ragaszkodó, márkafüggő vásárlókat is meg tudják hódítani. A Huawei elkötelezettségét mutatja, hogy

csúcsmobilját, a Mate 40-est, valamint a Mate x2-t is Harmonyval dobta piacra. Emellett azt ígéri, hogy számos régebbi modelljét is lehet majd frissíteni a saját operációs rendszerrel. Erre ki lehetnek éhezve a felhasználók, hiszen a Google már két éve nem kínál új frissítéseket a Huawei modellekhez.

Fotó: WANG ZHAO / AFP

Mindenesetre a tervek ambiciózusak, ugyanis a társaság szerint már az idén 300 millió eszközön fut majd az új platform. Korábban más nagy gyártók, a Microsoft és a Samsung is megpróbálta elterjeszteni a saját operációs rendszerét, de nem jártak sikerrel.

Megfigyelők szerint azért vallottak kudarcot, mert nem rendelkeztek potenciálisan elegendő felhasználóval ahhoz, hogy a fejlesztőknek megérje programokat, applikációkat írni a platformokhoz. Ebben viszont velük szemben jelentős előnyben van a Huawei.

Neil Shah, a Counterpoint Research partnere a CNBC-nek azt mondta, az új platform vonzhatja a fejlesztőket, és sokan fogják látni az azonnal megmutatkozó elő­nyeit. A kínai cégnek saját alkalmazásboltja is van már, ahol havonta 540 millió látogatást regisztrálnak. Emellett a Huawei más gyártóktól származó eszközök számára is elérhetővé teszi a Harmonyt. Elemzők szerint a Huawei platformja gyorsan elterjedhet Kínában, de nagy kihívásokkal néz szembe Európában és Amerikában, ugyanis egyelőre hiányzik belőle számtalan fontos alkalmazás.

operációs rendszer technológia Huawei
Kapcsolódó cikkek