Az üzleti modell az RTL+-ra van kitalálva, ez nem titok – erről beszélt a Forbesnak adott interjújában az RTL vezérigazgatója. Vidus Gabriellát annak kapcsán kérdezték, hogy a napokban kiderült: a német hátterű kereskedelemi csatorna szerezte meg a Bajnokok Ligája-sorozat közvetítési jogait a magyar piacon 2024-től három évre.

HAALAND, Erling; COURTOIS, Thibaut
Manchester, 2023. május 17.
Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa véd Erling Haaland, a Manchester City játékosa (j) előtt a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City-Real Madrid visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én.
MTI/AP/Jon Super
Manchester, 2023. május 17.Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa véd Erling Haaland, a Manchester City játékosa (j) előtt a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City-Real Madrid visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én.MTI/AP/Jon Super
Jó eséllyel 2024-től olyan sztárcsapatok, mint a Real Madrid és a Manchester City összecsapásait Magyarországon csak előfizetéssel lehet majd élőben követni. Fotó: Jon Super / AP

Az RTL vezetője szerint a nemzetközi piacon egyre elterjedtebb, hogy a prémiumsportjogok már a streamingszolgáltatók felületein kötnek ki. Így van ez Ausztriában, Hollandiában, de Amerikában is. Az RTL+ egy előfizetéses streamingszolgáltatás, amely reklámok nélkül, exkluzív, kifejezetten erre a platformra gyártott tartalmakkal várja a nézőket. Nem ingyen: az előfizetés ára 1990 forint havonta.

Csak előfizetéssel lehet majd a BL-meccseket nézni?

Vidus Gabriella arra kvázi ígéretet tett, hogy lesz lineáris, tehát hagyományos televíziós közvetítés is, de nem árulta el, milyen arányban. 

Bármi, amiről most beszélünk, az bő egy év múlva fog bekövetkezni, ezzel még nekünk is van dolgunk bőven

– fogalmazott. Azt viszont kijelentette, hogy az összecsapások többsége csak online lesz nézhető. Ezt azzal indokolta, hogy kizárólag reklámbevételekből nem lehet kitermelni az a pénzt, amibe az RTL-nek a jogok kerültek. 

Miért teszi fizetőssé a BL-meccseket az RTL?

Látva az RTL+ előtérbe helyezését, arra kevés esély látszik, hogy a legfontosabb meccseket ingyenesen lehet majd követni a televíziók előtt. „A BL-jogok az elmúlt 25 évben megfordultak a kereskedelmi tévéknél is, és voltak időszakok, amikor ezt ki lehetett termelni a lineáris tévézés két lábából, a reklámból és a disztribúcióból. Eljött az a kor, amikor a streamingbevételek fognak ehhez hozzájárulni” – tette világossá.

A vezérigazgató kitért rá, hogy a 24-es BL-idénytől sokkal több lesz a mérkőzés, a nézőknek akár arra is lehetőségük lesz az RTL+-on, hogy az összeset megnézzék mindenfajta egyéb digitális kiterjesztéssel. Hangsúlyozta, hogy az RTL-nél azt látják: a magyar lakosságban igenis van még kellő tartalék ahhoz, hogy előfizetést vásároljon, tökéletesen látszik, hogy Magyarországon van erre étvágy.

Történelmi jelentőségűnek nevezte az RTL, hogy elhappolta a BL-meccseket a közmédia elől

Az első választások érvényesek az egyenes kieséses szakaszra is, így ennek megfelelően a Bajnokok Ligája-döntőt is kizárólagosan az RTL sugározza majd a 2024–2025-ös idénytől kezdődően.