Megkezdődött a bankok versenye a diákhitelesekért: július 1-jétől kedvezményes számlavezetési szolgáltatás érhető el Diákhitel Számla néven, amelyet a pályázaton nyertes négy pénzintézet, a piacvezető OTP Bank, az MBH Bank, a Gránit Bank és az Erste Bank biztosít.

Student,Studying,Calculating,With,A,Calculator,And,Handwriting,Notes,Siting
Fotó: Shutterstock

„Ettől az időponttól kezdve azoknak a hallgatóknak, akik új Diákhitel1-szerződést kötnek, a Diákhitel Központ már csak a hiteligénylő által kiválasztott pénzintézetnél vezetett kedvezményes Diákhitel Számlára utalja az összeget. Azok az ügyfeleink, akik korábban már igényelték Diákhitel1, Diákhitel2 vagy Képzési termékünket, és diákhitelük még folyósítási szakaszban van, szintén lehetőségük van partnereinknél kedvezményes számlacsomagra áttérni” – írja a Diákhitel hivatalos honlapja, amely megjegyzi: a kedvezményes számlacsomag szolgáltatást aktív és passzív jogviszonnyal, valamint a folyósítás szüneteltetése alatt is igénybe lehet venni.

Miért jó a Diákhitel Számla?

Az MFB kiemelte, a nyertes pénzintézetek

a Diákhitel Számlához kapcsolódó legfontosabb alapszolgáltatásokat ingyenesen biztosítják,

úgymint az egyedi bankkártya éves díja, számlavezetési díj, netbank, mobilbank, telebank, személyes megjelenés nélküli ügyintézés vagy a folyószámla megszüntetése. A kötelezően nyújtandó ingyenes szolgáltatásokon túl további rendkívüli kedvezményeket biztosítanak a diákhiteles ügyfeleknek.

Mekkora a Diákhitel kamata?

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatának 14 százalékra kellene emelkednie. A helyzetet mérlegelve a kormány arról döntött, hogy továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel1 jelentős mértékű kamattámogatását, és

július 1-jétől az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetniük.

Emellett továbbra is kamatmentesen áll rendelkezésre a Képzési Hitel és a Diákhitel2.

Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, mintegy 50 százalékban a szabad felhasználású Diákhitel1-re szerződtek az ügyfelek – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Mit kínálnak a bankok?

A négy említett pénzintézet a következő hetekben biztosan nagy hajrát indít majd a diákhitelesekért. Elsőként a Gránit Bank közleménye futott be, amely megerősítette: nulla forintos számlavezetéssel, ingyenes bankkártyával, díjmentes elektronikus utalással, pénzbeli jóváírásokkal, valamint lakáshitelekhez kapcsolódó kamat- és további egyéb díjkedvezményekkel kínálja Diákhitel Számláját.

„Megtisztelő számunkra, és egyúttal nagy örömünkre szolgál, hogy a Diákhitel Központ pályázatának egyik nyerteseként olyan fiatal generációknak nyújthatunk rendkívül kedvezményes, díjmentes számla- és szolgáltatáscsomagot, akik már digitálisnak születtek, és így a legnyitottabbak az innovatív digitális banki megoldásainkra” – idézi a közlemény Hegedüs Évát, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatóját.