Marina City – ezen a néven indul hamarosan nagyszabású városnegyed-rehabilitációs projekt Budapesten. A beruházó a Cordia International, a helyszín pedig közvetlenül a Duna-part.

Helmet placed on the tool after work
Helmet placed on the tool after work
építkezés, beruházás,
Új városnegyed épül Budapesten közvetlenül a Duna partján. Fotó: Getty Images

A cégcsoport közismert ingatlanfejlesztő. A projektjei sok esetben nemcsak új lakások építését foglalja magában, hanem komplex városnegyed-megújító fejlesztéseket is: a Cordia valósította meg a VIII. kerületben a Corvin Sétány építkezést is. Itt közel 3000 lakást építettek fel bruttó 200 ezer négyzetméteren, emellett pedig 23 ezer négyzetméter közterület kiépítését, felújítását végezték el a Futureal csoport égisze alatt.

A mostani tervek szerint a Marina City hasonlóan kiterjedt beruházás eredményeként jönne létre a meghosszabbított észak-pesti folyóparti sétány szomszédságában. 

A terület 1,2 kilométer közvetlen Duna-parttal rendelkezik.

Az elképzelések szerint egy 14 hektáros volt ipari terület kapna új funkciót. Erről egyelőre annyit árultak el, hogy az itt épülő lakóházakat mintegy 90 ezer négyzetméteres parkosított zöldterület veszi majd körbe. A Cordia azt is jelezte, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a külföldi piacokon szintén egyre inkább meghatározónak számítanak a városnegyed-megújító fejlesztések.

Egy teljes magyar kisváros lakosságának ad otthont a Cordia

A társaság egyúttal arról is beszámolt, hogy értékesítette tízezredik lakását. Ez a közel két évtizedes működés során elért mennyiség nagyságrendileg 17 ezer lakónak biztosít otthont, vagyis a Cordia által értékesített lakásokban elférne akár Szarvas, Kalocsa vagy Balassagyarmat teljes lakossága. A tízezres állomány 70 százaléka Magyarországon, Budapesten található, a társaság második legnagyobb piacának számító Lengyelországban pedig eddig több mint 2400 lakás talált gazdára. De Romániában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban összesen több mint 600 lakóingatlant értékesítettek. A cég tervei szerint a külföldi építkezések és értékesítések aránya a jövőben tovább fog nőni.

A Cordia előtörténete az ezredforduló után, a 144 lakásos La Siesta lakóparkkal indult, az azóta eltelt közel két évtized alatt pedig a Cordia International Európa egyik vezető lakásépítő és befektető társaságává vált. „Jelenleg is több ezer otthon fejlesztésén dolgozunk, a következő hét évre előretekintve pedig több mint 7000 lakás értékesítését tervezzük itthon és nemzetközi piacainkon” – mondta el Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke. Futó Gábor, a Futureal csoport társalapítója és főrészvényese pedig arról beszélt, hogy

az elmúlt közel húsz évben a Futureal csoportnál sikerrel ötvözték a lakó-, a kereskedelmi és az irodai fejlesztéseket a hazai és nemzetközi városrehabilitációs projektjeinkben. Ennek a szinergiának köszönhető többek között az ikonikus Corvin sétány megszületése is. Ez az két évtizedes tudás segít a következő grandiózus hazai projektük, a Marina City megvalósításában is.

Az egyelőre nem derült ki, hogy mikor kezdődhet és mikorra fejeződhet be a fejlesztés.

Meglepetést okozott az építőipar, de a pozitív nyári adat nem jelent trendfordulót

Néhány nagy létesítmény befejező számláiból és a korábban kötött szerződések árkülönbözetének elszámolásából adódhat az épületépítésben kimutatott termelésiérték-növekedés, a mélyépítés kritikus helyzetben van, összességében pedig a csökkenő rendelésállomány a beszédes adat – kommentálta a KSH mai gyorsjelentését az ágazati szakszövetség vezetője a Világgazdaságnak. Az elemzők nem várt júliusi adatról beszélnek.