Több száz lakásos projektek újabb ütemeinek értékesítése startolt el az elmúlt hetekben Budapesten, részben friss rozsdaövezeti akcióterületi címkével, még az 5 százalékos kedvezményes lakásáfát is visszaigényelhetővé téve vevőik számára. A Budapesti Lakáspiaci Riport negyedik negyedéves jelentése még készül, az adatgyűjtés során azonban máris szembetűnő jelenségre bukkant az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzési vezetője, Sápi Zoltán. 

Budapest, 2022. február 12.Az Elite Park egyik lakóháza Újbudán a Barázda utca 5. szám alatt. A lakópark fejlesztés, amely 2017-ben elnyerte az Év Tervezett Lakó Projektje címet az ingatlan.com és iroda.hu cégcsoport által hetedik alkalommal megszervezett versenyen, a Budafoki út - Barázda utca - Szerémi út - Galvani utca által határolt területen valósul meg. A teljes beruházás során összesen 706 új építésű lakás valósul meg három ütemben.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2022. február 12.
Az Elite Park egyik lakóháza Újbudán a Barázda utca 5. szám alatt. A lakópark fejlesztés, amely 2017-ben elnyerte az Év Tervezett Lakó Projektje címet az ingatlan.com és iroda.hu cégcsoport által hetedik alkalommal megszervezett versenyen, a Budafoki út - Barázda utca - Szerémi út - Galvani utca által határolt területen valósul meg. A teljes beruházás során összesen 706 új építésű lakás valósul meg három ütemben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

A szakértő a VG megkeresésére kifejtette: 

legutóbb 2019 második negyedévében lehetett találkozni ilyen volumenű készletfrissítéssel. Az elmúlt hetekben ugyanis 2500-2600 új építésű lakást dobtak piacra a fejlesztők.

Az elmúlt három évben így ez a negyedév az, amikor a legtöbb új projekt lép piacra, de ez még csak a kínálati oldal, a keresleti oldalról még nincs naprakész információ. Ami már közismert, hogy a második negyedév végétől mérséklődött a kereslet, ami aligha fordult meg az utolsó negyedévben, vagyis a hirtelen megduzzadt választék nemigen fogy el gyorsan. 

Bár az utóbbi időben már olyan kevés szabad lakás volt a piacon, hogy a bőséges új választék gerjeszthet új keresletet is

– tette hozzá Sápi Zoltán. Egyéb keresletnövelő tényezőre most nem lehet számítani, sem újabb zöldhitel, sem újabb lakásvásárlási kedvezmény nincs a levegőben, igaz, a korábbiak többsége még mindig él.

Budapest, 2021. szeptember 24.
A főváros 9. kerületében, az egykori Vágóhíd helyén tervezett City Pearl lakópark - ahova szállodákat, éttermeket, kávézókat és irodákat terveztek az építészek - makettja a Lakás Kiállításon, a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az őszi lakásexpon jelen vannak a lakásközvetítő hálózatok, a bankok, a lakástakarék-pénztárak, a biztosítók és a szolgáltatók. A szervezők azokat szólítják meg, akik a közeljövőben vagy középtávon gondolkodnak lakásvásárláson, lakáseladáson, lakáshasznosításon vagy éppen előnytelen hiteleik kiváltásán.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2021. szeptember 24.A főváros 9. kerületében, az egykori Vágóhíd helyén tervezett City Pearl lakópark - ahova szállodákat, éttermeket, kávézókat és irodákat terveztek az építészek - makettja a Lakás Kiállításon, a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az őszi lakásexpon jelen vannak a lakásközvetítő hálózatok, a bankok, a lakástakarék-pénztárak, a biztosítók és a szolgáltatók. A szervezők azokat szólítják meg, akik a közeljövőben vagy középtávon gondolkodnak lakásvásárláson, lakáseladáson, lakáshasznosításon vagy éppen előnytelen hiteleik kiváltásán.MTVA/Bizományosi: Balaton József ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Balaton József / MTI

A legnagyobb lakásépítő cégek nevével fémjelzett új projektek értékesítésének időzítése sem véletlen, hiszen mostanra már alaposan megcsappant a korábban piacra vitt készlet, tavaly szeptemberben még másfélszer akkora volt a megvásárolható új építésű kínálat, mint idén ősszel. 

A kedvezményes lakásáfa miatt korábban engedélyezett projektek közül több most ért a startvonalhoz.

A legnagyobb lakásszámú új projekt a rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánított IX. kerületi egykori közvágóhídnál épülő City Pearl II. 336 lakásos üteme. A második az angyalföldi Beluga Bay a Duna Arénánál 320 lakással, a harmadik pedig az Elite Park rozsdaövezeti státusszal épülő harmadik ütemének 290 lakása.

A City Pearl mellett épül egy másik nagy projekt, a Metrodom Green I. üteme is 272 lakással. Az ugyancsak piacvezető lakásépítő vállalat, a Cordia is érdekelt a IX. kerületben, a Lurdy Ház közelében egy 257 lakásos épülettel, a Woodlanddel lépett most piacra. 

Mindezek révén a Középső-Ferencvárosnak ez a része már egy kisvárosnyi népességű, igazi városmaggá alakul.

A Cordia más lokációban is aktív, hiszen mindeközben a Sasad Resortot is építi tovább, és nem hagyja el a VIII. kerületet sem, ahol újabb projektbe kezd. A cég új gigaprojektje azonban nem itt, hanem a XIII. kerület Duna-parti részén épül majd Marina City néven több mint ezer lakással.

Nagyon sok építési engedélyt látni, főleg Angyalföldön mozgolódott sok projekt, hogy megszerezzék az áfakedvezményt

– mondta Sápi Zoltán.

Az építési engedélyek száma a kedvezményes lakásáfa kihasználása miatt emelkedett, a mostani kínálat bővülését pedig a megfogyatkozott készlet feltöltésének kényszere magyarázza. Az új kínálat mögött különböző stádiumú beruházások vannak, tervezettek és már épülők egyaránt.

Az ingatlanpiaci elemző szerint a pesti oldalon a IX. és a XIII. kerületre, Budán pedig a XI. kerületre koncentrálódó tömegpiac mellett sok kisebb luxustársasház épül a II., III. és a XII. kerületben.

Meglehet, hogy az új projektek eddig előértékesítésben lekötött lakásai most nagyobb tranzakciószámot eredményeznek, mert késleltetve jelennek meg friss eladásként – tette hozzá Sápi Zoltán.