Feljavította a globális félvezetőgyártók idei bevétel-előrejelzését az International Data Corporation (IDC) amerikai kutatócég, ami azonban még mindig elmarad a tavalyitól. 

High,Tech.,Chip,Maker,Concept.
Fotó: Shutterstock

Az IDC honlapjára felkerült friss előrejelzés szerint a globális félvezetőgyártók bevétele 526,5 milliárd dollár lesz az idén a legutóbb szeptemberben becsült 518,8 milliárd dollár helyett, ami így is 12 százalékkal kisebb a tavalyi 598 milliárd dollárnál. A kutatócég most azzal számol, hogy a félvezetőgyártók jövő évi bevétele már 632,8 milliárd dollár lesz az eddig várt 625,9 milliárd dollárral szemben, vagyis 2024-ben 20,2 százalékkal nőhet az ágazati vállalatok bevétele az idei évhez képest. 

Az IDC elemzői úgy vélik, hogy a félvezetőpiac elérte mélypontját, a két legnagyobb szegmensben, a személyi számítógépekben és az okostelefonokban alkalmazott csipek készletei kezdenek csökkenni. Az autó- és ipari szektorban a túlzott készletek várhatóan 2024 második felében térnek vissza a normális szintre. 

Éledezik a csippiac – az idei legjobb negyedéves számait közölte a Samsung

A globális csippiac kezd magára találni. A Samsung Electronics közölt számaiban a számítógépes csipek üzletágából származó veszteségek csökkentek. A vásárlók a személyi számítógépeket és az okostelefonokat is jobban keresték, valamint az MI-alapú eszközök terjedése ismét nagy keresletet generál a csipeknek. Ez az üzletág ugyan még veszteséges, de egyre kisebb a mínusz.