A Samsung Electronics a folyó év legmagasabb negyedéves üzemi eredményéről számolt be kedden, mivel a számítógépes csipek üzletágából származó veszteségek csökkentek a globális kereslet lassú élénkülésének hatására.

Microchip Photo IllustrationsMicrochip and Samsung logo displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on April 10, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Samsung üzleti tevékenységének további javulására számít a következő hónapokban a személyi számítógépek és okostelefonok iránti keresletnövekedés hatására, továbbá a mesterségesintelligencia- (MI) alapú eszközök és szolgáltatások terjedésére, ami növeli a DRAM csipek iránti igényt.

A dél-koreai technológiai cég 2430 milliárd vonos (1,8 milliárd dollár, 100 von = 26,82 forint) üzemi nyereséget ért el a szeptember végéig tartó három hónapban, ami 77,6 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. 

Elemzők kisebb, 1840 milliárd von (1,4 milliárd dollár) nyereségre számítottak. Az üzemi eredmény a második negyedévben 600 milliárd von, az első negyedévben 640 milliárd von volt.

A cég 67 400 milliárd von (50 milliárd dollár) negyedéves bevétele 12,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Egyesült Államok lassított a csipháborúban

A Samsung, a TSMC és más vállalatok kiterjesztett exportmentességei azt jelzik, hogy Washingtonban is elfogadták: nem lehet hirtelen leválni Kínáról, egyelőre az ott gyártott félvezetőkre is szükségük van az amerikai cégeknek.

A memóriacsip-üzletágból származó veszteségek a második negyedévi 4360 milliárd vonról (3,2 milliárd dollár) 3750 milliárd vonra (2,78 milliárd dollár) csökkentek az idei harmadik negyedévben. Az ágazat ezzel már a harmadik egymást követő negyedévben termelt veszteséget.

Az adózott eredmény 5844 milliárd von (4,34 milliárd dollár) lett az idei harmadik negyedévben, 38 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 9389 milliárd vonnál.